2024 július 25

Újra fellendülés előtt a Waberer’s

Mi történt?

A BÉT kibocsátói hírei közt megjelent egy közlemény, mely szerint az Indotek felvásárolja a logisztikai Waberer’s International Nyrt. 24 százalékát. Az eddigi 72 százalékos tulajdonos londoni Mid Europa Partners LLP volt az eladó, de valójában a Jellinek Dániel által vezetett cégcsoport a maradék 47,99 százalékáról is szabadon dönthet. A fennmaradó csomagra ugyanis olyan kétoldalú opciós szerződés kötöttek, amellyel 2021 márciusig az Indotek megveheti, a Mid Europe pedig eladhatja a csomagot, és addig is az Indotek értékesítheti a csomagot harmadik felek számára. Ennek kapcsán Jellinek úgy fogalmazott, hogy szeretné, ha más hazai cégek is befektetnének a vállalatba.

Mik előzték meg az eseményeket?

A Waberer’s kamionos cég sikeressége a 2010-es évtizedben teljesedett ki majd fulladt kisebb kudarcba. A sikeresség kulcsa a nyugat-európai szállítmányozási versenyben betöltött szerepe volt, melyet olcsóbb áraival tudott megnyerni. A szállítmányozási árakat a sofőrök bére határozza meg jelentős részben, így a magyar sofőrök sokkal olcsóbb szolgáltatást tudtak nyújtani, mint a német, francia, vagy spanyol kollégáik. Ebben egészen 2016-ig verhetetlenek voltak, 2014-ben egy 500 kamionból álló flottát is átadtak.

Mi vezetett a kudarchoz?

Ahogy a nyugati sofőröknél olcsóbb volt a magyar, úgy hamar kiderült, hogy van nálunk még olcsóbb munkaerő. A kamionozáshoz 3 fontos dologra van szükség. Egy kamionra, egy sofőrre és egy árúra, amit el kell juttatni A pontból B pontba. Ezek közül hamar kiderült, hogy a Bulgáriában székelő cégek is megtudják szerezni a megrendeléseket, így az elmúlt két évben veszteségessé vált a cég. Ezt leszámítva sok fejlesztésre is szorul a vállalat, mellyel vonzóbbá tehetik szolgáltatásaikat a megrendelőik számára.

Hogy reagált a piac?

A hétfői piacnyitás előtt napvilágot látó hír kellően izgatottá tette a részvény befektetőit. A korábbi hanyatló trendből ismét kitudott törni és már 15 százaléknál is feljebb jegyzik az árfolyamot, mint a pénteki záráskor történt. Az eredeti IPO 2017-ben 5100 forinton történt, ahonnan egészen a 700 forintos árszintig estek a papírok. Azóta a folyamatosan pozitív hírek és a most hivatalossá váló pletykák miatt folyamatosan erősödni tudott az árfolyam. A folytatásban feltehetőleg ennek az akvizíciónak eredményét láthatjuk majd kicsúcsosodni.