2024 június 16

Fokozódik az izgalom a „stimulus” körül

Mi az a stimulus?

A gazdasági stimulus csomag az Egyesült Államok fiskális gazdaság élénkítő csomagjainak megnevezése. A monetáris támogatások esetén a FED azaz az USA „nemzeti bankja” bocsát ki pénzt a piacokra ezzel biztosítva a pozitív likvidítást, míg a fiskális támogatásoknál az állam közvetlenül segíti a gazdaság egyes szereplőit. A jelenleg alakulóban lévő gazdaság élénkítő csomag a teljes lakosságra és/vagy csak bizonyos vállalatokra terjedne ki, ha sikerülne megállapodnia a vitatkozó feleknek.

Mnuchin-Pelosi-Trump hármasából van aki ellenzi van aki korábban ellenezte, de most teljesen támogatja és van aki az első perctől támogatta. A sorrend megegyezik a nevek felsorolásával. A csomagra az elemzők szerint a teljes amerikai gazdaságnak szüksége van, ugyanis a vírus okozta recesszió olyan mértékben lassította a fogyasztást és az emberek vásárlási szokásait, mely láncreakciót indíthat be a teljes amerikai gazdaságban. Az ezzel vitatkozók a múlt héten közzé tett vásárlóerő paritásra hivatkoznak, melyben a vártnál jóval jobb adatok születtek, így feleslegesnek tartják az államadóság ismételt növelését.

A probléma abban rejlik, hogy a megállapodást követően szükség van 4-5 napra, hogy a törvényhozásban is megjelenhessen a döntés. A folyamat elindításához me kell szavaznia az alsóháznak és a kongresszusnak, majd Trump aláírása véglegesítheti a törvénycsomagot. Ennek az aláírásnak kell megtörténnie november 3 előtt a választásokig, különben januárig nem várható gazdaság élénkítés.

Mit reagál a piac?

Azt biztonsággal kijelenthetjük, hogy minden amerikai index és az ezekre épített ETF-ek árfolyama hirtelen nagy ugrást mutatna egy váratlan megegyezés hatására. A piac mozgását figyelve látható, hogy a márciusi szakadást követő monetáris és fiskális támogatások nagyon hatásosak voltak a tőkepiacok tekintetében. Ez a lendület egészen nyár végéig tudta húzni az árfolyamokat, de az elmúlt két hónapban oldalazással tölti idejét az amerikai tőzsde. Amennyiben sikerülne elfogadni a döntést onnantól lényegében sínen lenne az újabb nagyobb fellendülés is, bár ehhez szükség lesz a piaci trendek támogatására is.