2023 december 10

Pénz – felgyorsult a romlás az OECD-ben

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban augusztusban átlagosan 6,4 százalékra gyorsult a fogyasztói árak éves növekedése a júliusi 5,9 százalékról, és ezzel már a második egymást követő hónapban regisztráltak emelkedést.

A párizsi székhelyű szervezet honlapjára felkerült adatok szerint az augusztusi növekedést elsősorban a törökországi árak megugrása okozta: a fogyasztói árak éves emelkedése 58,94 százalék volt a júliusi 47,83 százalék után. (A török statisztikai hivatal kedden ismertette, hogy a szeptemberi infláció 61,53 százalék volt.) Augusztusban a 38 OECD-ország közül 14-ben gyorsult a fogyasztói áremelkedés, ebből 9 országban 50 bázisponttal vagy nagyobb mértékben. Az OECD-ben az energiaárak 1,4 százalékkal csökkentek augusztusban a júliusi 7,5 százalékos esés után. Az élelmiszerárak növekedése 8,8 százalékra lassult a júliusi 9,2 százalékról – közölte a távirati iroda.

Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított, úgynevezett maginfláció 6,8 százalék volt augusztusban a júliusi 6,7 százalék után. Az infláció a G7-országokban a júliusi 3,9 százalékól augusztusban 4,2 százalékra, a G20-országokban pedig 5,8 százalékról 6,3 százalékra gyorsult. Az eurózónában az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) augusztusban 5,2 százalékra lassult az egy hónappal korábbi 5,3 százalékról, a maginfláció pedig 5,5 százalékról 5,3 százalékra mérséklődött.