Rendkívüli Hírek:

2023 október 03

Olaj – fontos adatok jönnek, erre figyelj!

A befektetők behúzták a kéziféket, és a héten az óvatosságot részesítik előnyben. Erős volatilitásra számítanak a szakértők, hiszen a héten a világ két legnagyobb gazdasága – Amerika és Kína – friss gazdasági adatokat közöl majd. Az Egyesült Államok és Kína a legnagyobb olajfogyasztók közé tartoznak, ezért a gazdasággal kapcsolatos adatok jelentős befolyást gyakorolhatnak az olajpiacra. Ehhez csatlakozik még a Szaúd-Arábiából és Oroszországból várható termelés-és exportcsökkentés, amely tovább borzolhatja a piacokat.

Rég nem látott magasságban az olaj – az OPEC tovább csökkenti termelését

A pénteki kereskedés során az olaj referenciaértékek 3 százalékot gyarapodtak, ezzel kilenc hete nem látott magasságokat értek el. Mindez annak köszönhető, hogy az mozgatórugók örökös harcában a kínálattal kapcsolatos félelmek meghaladták azon aggodalmakat, hogy a további kamatlábak lassíthatják a gazdasági növekedést és csökkenthetik az olaj iránti keresletet. Mindkét referenciaérték körülbelül 5 százalékos profittal zárta a hetet. Ezzel zsinórban már a második hetet zárták pluszban miután a világ legnagyobb olajexportőrei, Szaúd-Arábia és Oroszország ígéretet tettek a kínálat további csökkentésére. Szaúd-Arábia úgy döntött, hogy meghosszabbítja a napi 1 millió hordós termeléscsökkentését a következő hónapra is. Oroszország pedig napi 500 ezer hordóval csökkenti a kőolaj exportját. Szaúd-Arábia a napi egymilliós csökkentést kezdetben csak júliusra jelentette be, azonban fenntartották a hosszabbítás lehetőségét.

Egyes elemzők viszont úgy tartják, hogy Szaúd-Arábia csökkentett olajtermelése nem elég ahhoz, hogy kilőjön az árfolyam. Bár a szaúdiak feláldozták az értékesítési volumenüket, és harcolnak a magasabb olajárakért, eddig kevés jutalmat kaptak az erőfeszítéseikért. Bár az elmúlt héten komoly ralit láthattunk, a legtöbb kereskedőt ez még nem győzte meg. Marwan Younes, a Massar Capital Management befektetési igazgatója szerint a magas árfolyam rövid életű lesz.

A múlt heti erős teljesítményt nem tudtuk áthozni erre a hétre. A hétfői korai kereskedés során majd 1 százalékot zuhantak a referenciaértékek. Az írás pillanatában a Brent árfolyama 78 dollár, míg a WTI 73,4 dollárnál jár.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Címlapkép forrása: Shutterstock