2024 május 22

Benzin pánik, szakad a forint – Ennek nem fog örülni!

Az üzemanyagárak emelkedése egy olyan jelenség, amely rengeteg embert érint. A két legfontosabb tényező a magyarországi üzemanyagárak szempontjából a forint és a nyersolaj. Az elmúlt napokban nagyon rossz hírek érkeztek, és az autósok körében egyre nagyobb az aggodalom. Lássuk mit tudunk eddig!

Jelentős esésbe kezdett a forint a főbb devizákkal szemben az utóbbi napokban, ez pedig a benzin esetében csak egyet jelenthet – idő kérdése és itt az újabb drágulás. Nagy a pánik hiszen a forint és a nyersolaj árfolyama a két legfőbb tényező, amely hatással van a benzin és a gázolaj árfolyamára, és most mindkettő drágulásra enged következtetni. A napokban a portfolio.hu beszámolt róla, hogy januártól 650 forintos átlagár várható a hazai kutakon a forint várható gyengülése és a magasabb adó miatt. A forint azonban a vártnál hamarabb kezdte meg a zuhanást. Így aztán Magyarországon a vártnál gyorsabban is drágulhat a benzin és a gázolaj literje.

forint erősödés

Rosszak a kilátások – a forint gyengélkedése miatt elfogyott a remény

Félre téve az adókat és a még távoli, 650 forintos benzinről szóló híreket, a mostani helyzet sem rózsás. Sötét felhők gyülekeznek Magyarország felett, erősen bullish hangulat uralkodik a benzin és a gázolaj piacán. Az euróárfolyam múlt héten még 368 körül is járt, több, mint egy éves csúcsa környékén, azonban csütörtökre 384 fölé emelkedett az EUR/HUF kurzus. Pénteken pedig elértük már a 390-es szintet is.

Az olaj dollárban való elszámolása miatt a benzin szempontjából fontosabb USA dollár árfolyam (USD/HUF). Sajnos itt is március óta nem látott értékeket értünk el. A pénteki kereskedés lezárása után 1 dollár már 350 forintot ért. Aggodalomra ad okot, hogy a forint gyengülése mellett a nyersolaj árfolyama is ralizik. A pénteki kereskedés során a Brent olajnak sikerült a két hónapja húzódó konszolidációs zóna felett zárnia. Utoljára május végén, június elején került ennyibe a Brent. Az olaj raliját még ellensúlyozhatta volna a forint ereje, azonban erre most esélye sem volt.

Pénteken már jött is a drágulás

Péntektől a holtankoljak.hu adatai szerint kisebb mértékben emelkednek a hazai üzemanyagárak. A benzin esetében az emelkedés mértéke bruttó 3 forint, míg a gázolajért bruttó 2 forinttal kell majd többet fizetnünk a kutakon. Péntektől az árfolyamok:

  • 95-ös benzin: 577 Ft/liter
  • Gázolaj: 563 Ft/liter

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!