2024 május 23

Benzin – rémisztő adatot közöltek a szakértők

A szakértők most megtörték a csendet, amely hosszú ideje uralta az üzemanyagok piacát. A benzin és a gázolaj árfolyama az elmúlt hetekben nem jegyzett fel szignifikáns elmozdulást egyik irányba sem. Hosszú idő után enyhült az üzemanyagok körüli felhajtás. A legfrissebb hírek szerint viszont nehéz sors vár az autósokra ősztől, és a helyzet szignifikánsan tovább romlik majd a 2024-es évben. A szakértők azzal számolnak, hogy nagyot gyengülhet a forint, és ez mellett jövőre az autósoknak 41 forinttal több adót kell majd fizetniük, számolt be a portfolio.hu a GKI friss adatairól. Van azonban egy harmadik faktor is, amely brutálisan drágíthatja a benzin és a gázolaj árfolyamát.

Az üzemanyagok sorsa az olaj és a forint kezében van

A GKI szerint már ősszel, jóval az adók bevezetése előtt megérkezhet a 600 forint feletti benzin és gázolaj. Számításaik szerint ennek okozója a forint gyengülése lehet. Itt viszont még nem beszéltünk az üzemanyagok árfolyamát befolyásoló legfontosabb tényezőről, az olajról. Lehet az olaj az üzemanyagok megmentője, vagy éppen annak drágulása adja majd meg a kegyelemdöfést az autósok pénztárcájának?

Múlt hét szerda óta elszabadultak az olajárak is. Pár nap alatt a Brent árfolyama 72 dollárról 76-ig emelkedett. A rohamos emelkedés ellenére továbbra is a két hónapja tartó konszolidációban maradtunk. Ez a zóna a napi grafikonon nagyon jól látható, hogy 72 és 78 dollár között húzódik. Amíg nem tör ki egyik irányba sem, addig egyel kevesebb dolog miatt kell aggódnia az autósoknak. Az olaj feljegyezte zsinórban negyedik veszteséges negyedévét. Amíg nyomás van az árakon és a szakértők a kereslet csökkenésétől tartanak, addig az autósok is bizakodhatnak. A gazdaságok lassulása kontroll alatt tarthatja az olaj árfolyamát, ezzel együtt enyhítve a benzin és a gázolaj drágulását. A GKI szerint viszont szeptembertől emelkedhet az olaj ára is, így az egyetlen tényező is elveszne, amely még mérsékelte az üzemanyagok drágulását.

Sötét jövőt festenek le a szakértők, és előrejelzéseiknek meg is van a nyomós oka. Júliustól lépett életbe a szaúdiak termeléscsökkentése, és az olaj száguldani kezdett június végétől. Abban bízhatunk, hogy a kialakított zóna felső pontját 78 dollárnál nem lépjük át, mert akkor igazán elszabadulhatnak az árfolyamok.

Forrás: portfolio.hu; investing.com

Címlapkép forrása: Shutterstock