Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 26

Pénzügyi stratégiák a központi bankok kereszttüzében

A csendes nyári szezon előtt a devizapiacon három fő tényező várható: a központi bankok inflációval szembeni elkötelezettsége, a dollár nyereségtartása és a piaci volatilitás folyamatos csökkenése. Henrik Gergely, az iBanFirst magyarországi értékesítési vezetőjének elemzése.

„A központi bankok gyakran túl szigorúan lépnek fel az inflációval szemben, ami a második félévben további gazdasági visszaesést okozhat” – figyelmeztet Henrik Gergely, az iBanFirst magyarországi értékesítési vezetője.

Az elemzés szerint a dollár esése valószínű, de nem várható gyors zuhanás. A piaci volatilitás csökkenése pedig minden bizonnyal a legfontosabb tényező a vállalatok számára, akik ki vannak téve az árfolyam-ingadozásoknak. Az elemzésben szereplő harmadik tényező a carry trade stratégia terjedése, ami alacsony kamatlábon történő hitelfelvételt és magasabb hozamú devizába történő újbóli befektetést jelent.

Henrik Gergely kifejtette: „A carry trade általában a latin-amerikai és közép- és kelet-európai devizákat részesíti előnyben, ahol a legmagasabbak a kockázattal korrigált hozamok. A Magyar Nemzeti Bank jelenlegi mérsékelten dovish álláspontja ellenére a fejlődő piacokat tekintve most a mexikói pesot (MXN) és a magyar forintot (HUF) részesítjük előnyben.”

Valószínűleg a jelenlegi carry trade környezettel magyarázható, hogy a japán jen – minden várt veszély ellenére – miért teljesít gyengén. A Bank of Japan (BoJ) legutóbbi kamatdöntő ülésén elkötelezte magát az ultra-akkommodatív irányvonal (hozamgörbe-szabályozás és ultraalacsony kamatlábak) mellett. Az elemzők szerint a BoJ ugyanazt az „átmeneti inflációs” hibát követi el, mint az amerikai Federal Reserve (Fed).

Henrik Gergely hozzátette: „Úgy véljük, hogy a BoJ-nak valamikor kamatot kell emelnie, a többi központi banknál is sokkal gyorsabban. Viszont ez nem fog egyhamar bekövetkezni, ami azt jelenti, hogy a jen rövid távon és az elmúlt heteknek megfelelően továbbra is nyomás alatt marad.”

A piacok folyamatosan értékelik a központi bankok politikáját, és a változó gazdasági környezetben a vállalatoknak rugalmasnak kell lenniük és alkalmazkodniuk kell a különböző piaci kihívásokhoz.

„Amíg a központi bankok kamatpolitikája és inflációs célkitűzése továbbra is befolyásolja a devizapiacokat, a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz és proaktívnak kell lenniük, hogy minimalizálják a piaci kockázatokat és maximalizálják a hozamokat,” egészítette ki Henrik Gergely.

A vállalatoknak megfelelő eszközökkel kell rendelkezniük a piaci változások előrejelzéséhez és kezeléséhez, beleértve a carry trade és más deviza kereskedési stratégiák megértését és alkalmazását.

Az iBanFirst magyarországi értékesítési vezetője szerint a piacok továbbra is a központi bankok, az infláció és a globális gazdasági kilátások reakcióira összpontosítanak, és a vállalatoknak ezen környezeti tényezők mellett kell a pénzügyi stratégiájukat alakítaniuk.