2024 június 21

Megint döntöttek – nincs újabb leminősítés

Péntek este közölte a Standard&Poor’s hitelminősítő a Magyarország államadósságának besorolásával kapcsolatos felülvizsgálatának eredményét. A hitelminősítő januárban leminősítette Magyarországot, most azonban nem történt negatív lépés – megerősítésre került hazánk befektetésre ajánlott besorolása. Csak úgy, mint két héttel ezelőtt a Fitch Ratings is helyben hagyta a besorolását.

S&P – nincs leminősítés

Az intézmény indoklást is közölt a döntéséhez, amiben a jövőre vonatkozóan is találhatunk utalásokat. Az S&P szerint az idei év utáni növekedési kilátásokról elmondható, hogy továbbra is erősek. Ugyanakkor a hitelminősítő felhívta rá a figyelmet, hogy a feszes munkaerőpiac és az uniós forrásokkal kapcsolatos bizonytalanságok veszélyeztetheti az előbb említett potenciális növekedést. A londoni intézmény arra számít, hogy a kormány tovább csökkenti majd az államadósság GDP-hez mért arányát a fegyelmezett költségvetési politikával. Felminősítés ugyanakkor akkor érkezhet, ha a magyar ikerdeficit a vártnál gyorsabb javulást mutat – ez az adósságrátát is a gyorsabb csökkenés felé vihetné.

A Pénzügyminisztérium már reagált a hitelminősítő péntek esti döntésére. A minisztérium szerint a döntés mutatja, hogy mind a három nagy hitelminősítő változatlanul bízik Magyarországban, hiszen mindegyiknél a befektetésre ajánlott kategóriában vagyunk. A PM szerint az egyensúlyjavító kormányzati intézkedéseket is pozitívan értékelik ezzel a hitelminősítő intézmények. Megjegyezték: most mindegyik nagy minősítőnél két osztályzattal feljebb van a besorolás, mint 10 évvel ezelőtt.