2024 április 22

Mi történik az OTP-vel?

Az OTP részvényei az elmúlt hetekben rég nem látott szárnyaláson mentek keresztül. Gyakorlatilag 4 kereskedési nap alatt közel 1500 forintot emelkedett a papír, úgy, hogy még néhány órás korrekciókat sem láthattunk benne. Mindez oda vezetett, hogy a papír meglehetősen túlvetté vált. Mik az okai az OTP ilyen szinten erős szárnyalásának, és mi várható a jövőben?

Funda és hírek

Az OTP mindig is az a papír volt a BÉT-en, amelyik a leginkább lekövette, ha lekövette a globális részvénypiacok váltakozásait. Ennek megfelelően joggal várhatnánk, hogy az OTP is hasonló hullámzást futott be az elnökválasztást megelőző napokban, mint például az S&P500 amerikai részvényindex. Ez azonban egyáltalán nem így történt, az OTP gyakorlatilag megállás nélkül emelkedett az elnökválasztás előtti napokban, illetve az elnökválasztás napján. Most pedig például tegnapi záróára közelében tartózkodik, pedig azóta az S&P500 emelkedett 1,5 %-ot, és a német DAX is közel ugyanennyit. Természetesen a nagyfokú túlvettség miatt ez természetes, mégis egy bizonyíték lehet arra, hogy jelenleg nem tudjuk feltétlenül az irányadó nemzetközi részvényindexek alapján megjósolni a legnagyobb hazai bank részvényeinek mozgását. Mindenesetre külföldön most nagyon nagy a boldogság, bár még nem biztos, de nagy eséllyel Joe Biden lesz az Egyesült Államok elnöke, úgy látszik, hogy a piacok ennek örülnek. Más kérdés, hogy amíg Trump vezetett, akkor is emelkedtek, így vélhetőleg a bizonytalanság kiárazódását láthatjuk, és nem a demokrata jelölt iránti piaci lelkesedést.

Érdemes azt is figyelembe vennünk, hogy bár a bankszektor is jól teljesített a héten, azért tegnapi napon már nem volt megfigyelhető az együttmozgás. Az OTP a régiós társaknál jóval nagyobb mértékben emelkedik, főleg azért, mert akkor sem esik, amikor azok esnek. Emiatt szektor szempontjából vizsgálva is kifejezetten felülteljesítő a legnagyobb blue chip.

A másik slágertéma gyakorlatilag február óta, a koronavírus. Az egészen biztos, hogy valami igazán elképesztő ütemben terjed a járvány a fejlett világban, az Egyesült Államokban már 100 ezer feletti fertőzöttet találtak egyetlen nap alatt, de már Belgiumból Németországba szállítanak betegeket, mert lassan a Benelux ország a kapacitásai határára ér. Magyarországon sem jobb a helyzet, sőt; már lassan napi stabilan 4000 fertőzöttről számolhatunk be, és 80-90 halottról. Hatalmas ez a szám, ha belegondolunk, hogy tavasszal 10 és 20 között voltak a legmagasabb értékek. Orbán Viktor miniszterelnök be is jelentette az újabb korlátozásokat, azok azonban a gazdaság jó részét nem érintik. Így esetleg arra gondolhatunk, hogy az OTP árfolyamának hihetetlen emelkedése ennek köszönhető; beárazzák a befektetők, hogy nem lesz nálunk korlátozás, bármekkora is az egészségügyi vészhelyzet. Más kérdés, hogyha a kórházak elérik a teljesítőképességét, akkor aligha lesz más választás, mint az újbóli szigor.

Jelentős tényező lehet még, hogy holnap hajnalban teszi közzé az OTP a harmadik negyedévre vonatkozó számait. Többnyire optimisták az elemzők a jelentéssel kapcsolatban, így ez is hajthatta felfelé az árakat. Ha egy 120-150 milliárd körüli, vagy e feletti nyereséget lenne képes jelenteni a nagybank egyetlen negyedévre, az mindenképpen pozitív hír lenne a befektetők számára.

Technikai elemzés

https://tvc-invdn-com.akamaized.net/data/tvc_58c65a6e844ef7e56fecadb7b9d2fc66.png
Forrás: www.investing.com

A napos grafikonra nézve egyértelműen megállapítható, hogy technikai szemmel az emelkedés legfőbb katalizátora az, hogy kitört a csökkenő trendcsatornából 10100 és 10200 között. Azóta az emelkedés némileg túl lett már hajszolva, a mai nap például úgy megy el, hogy nem is történik kötés a napos Bollinger-szalagon. A napi zárások egyébként rendre kívül is esnek a felső szalagon, ami meglehetősen extrém, de ennek ellenére tovább tart a szárnyalás. Óráson és 5 óráson nézve még nagyobb a túlvettség egyébként, előbbinél lassan 4 napja tartózkodik az RSI a túlvett zónában.

Magától értetődő lenne tehát a korrekció, de amennyiben a 11200-nál található ellenállást is áttöri a papír, akkor lehetséges, hogy még tovább folytatódik a rally. A holnapi gyorsjelentés valószínűleg eldönti ezt a kérdést. A mai napnak is fontos szerepe lehet egyébként technikailag: ha egészen minimálisan sem engedik esni a papírt, akkor egy hihetetlenül túlvett technikai képbe fog megérkezni holnap a gyorsjelentés. Onnan pedig nagyot rántani rajta biztosan nehezebb, mintha egy kisebb korrekció történik például addig a papírban.

Összefoglaló

Az OTP szárnyalása tehát bizonyos szempontból meglepő, mert nem indokolta egyelőre semmilyen hír, illetve a technikai tényezők sem tesznek lehetővé annyira ilyen szintű emelkedést. Mégis, egy jó gyorsjelentés és a vírus esetleges csillapodása továbbra is vevőket hozhat az OTP piacára.

Forrás:

www.investing.com www.vg.hu