2024 július 25

Ezt olvasd el ha nincs időd másra

Bár a vírus továbbra sem hagyja nyugodni a népeket világszerte és a napilapok is azt elemzik hogy a társadalom belefáradt a vírus kezelésbe, a tőzsdék továbbra is optimisták a jövőt illetően. Angliában ma újabb korlátozásokat vezettek be, mellyel nagy nehezen negatívba tudott fordulni az FTSE index, de Amerika és Kína hozza a pozitív hangulatot. Kínában emelték a gazdasági teljesítmény előrejelzéseit, míg Trump újra negatívan teljesítette a korona tesztet.

Kína

A világgazdaság gyártósora és az ázsiai piacok húzómotorja körül nagyon pesszimista szelek fújtak a vírus kirobbanásakor. Az elemzők úgy vélték, hogy 3 évtized után idén először újra negatív lesz Kína GDP növekedése. A gyors probléma megoldás és a vírus megfékezésének köszönhetően mégis sikerült gyorsan újraindítaniuk a gazdaságukat, melynek hatására a teljes gazdaságuk világszinten az egyik leggyorsabb talpra állást mutatja. A hétvégén az elemzők újra feljebb helyezték a GDP növekedési jóslataikat, ezzel lendületet adva a shanghai értéktőzsdének is. A kínai növekedést jelenleg segíti hogy 8 napos hétvége volt a piacokon, így sok volt a befektetendő pénz.

Kína GDP növekedése negyedévente az elmült hósz évben.

Európa

Az ázsiai jó hangulat a nyitásra átterjedt az európai piacokra is. Reggel egy ugrás szerű indulat volt a piacokon, de gyorsan kifogyott a lendület, melynek az eredménye egy egy százalék feletti pozitív növekedés lett. Angliában ma újra szigorítottak a koronavírus elleni védekezésen és a brexit tárgyalások is akadoznak, így itt gyengült a piac.

USA

A világ gazdaság pozitív hírei és Trump egészségi állapotának javulása tart annyi lelket mind a három mérő indexben, hogy pozitív számokat láthassunk. A Nasdaq a múlt héten július óta a legerősebb hetén van túl, mert 4,7 százalékot erősödött egy hét alatt. Emiatt is annyira nehéz tartani tovább az optimista hangulatot. Az index RSI mutatója 62 felett jár, de az elmúlt másfél héten folyamatosan emelkedett. Jelenleg teljes Amerika a portfóliók átalakításán dolgozik, ugyanis minden alapkezelőnek fel kell készülnie a választások eredményeire. Az elemzők erős napot várnak a Nasdaqban.

Nasdaq elmúlt 6 hónap teljesítménye

Nyersanyagok

A hétfő legnagyobb vesztesi az olajpiacok. A crude már 3 százaléknyi visszaesést tudhat magáénak és ismét 40 dollár alatt jegyzik míg a Brent 2,5 százalékmínuszban van. Az olaj árfolyamok már több hónapja negatívan teljesítenek és hozzáragadtak a 40 dolláros árfolyam környékére. A legnagyobb nyertes a piacon a földgáz, mely több, mint 5 százalékos növekedésen ment át a kereskedés megnyitása óta. Az arany 1930 dollár környékén mozog kis elmozdulással.