2024 június 16

Ez várhat ránk az év hátralevő részében

Szeptember elején igen csúnya eladási hullám alakult ki a tőzsdén, sok féltek egy „w” formáció kialakulásától, aminek elsődleges kiváltó oka a koronavírus terjedése volt. 

Azonban ez az esés szeptember végére gyengülni kezdett, és nem alakult ki a sokak által várt esése, csak egy piaci korrekció lett a mögöttünk álló hónapból. Az október viszont igen szép kezdéssel indított, és már majdnem 5%-ot emelkedett azóta az árfolyam. Ez több szempontból is lényeges momentum volt.

Először is, ahogy azt egy korábbi elemzésünkben megírtuk, az amerikai tőzsdeindexek, és velük együtt a legnagyobb, a piac mozgására legrelevánsabban ható megacap cégek is letörtek egy igen fontos emelkedő trendet, illetve az 50 napos mozgóátlagot is. 

Az Apple, az Amazon, a Google és a Microsoft mind letörte az 50 napos mozgóátlagot, és mivel ezek a részvények nagy súllyal befolyásolják az indexet, nehéz lesz visszatérni a sávba mindaddig, amíg ezek a megacap részvények nem törik át az 50-es mozgóátlagot.


Ezek közül, a Google kivitelével mindegyik átlépte az előbb említett szintet elég jelentős mértékben. Ez önmagában indikálhatta volna az S&P 500 emelkedését, azonban az óriáscégek emelkedése inkább következmény volt, mint valódi ok a piac pozitív hangulatának.


Azonban volt egy sokkal szignifikánsabb szint, ami erős bearish jelzés lett volna a piacnak, ha letörik. Ez nem más, mint a 100-as mozgó átlag, ami jól látható módon fogta meg a piaci zuhanást, és azóta már sikeresen, 8,8%-ban eltávolodott tőle az árfolyam.

Forrás: investing.com

Továbbá az ábrán az is látszik, hogy egy másik fontos szintet viszont áttört az indexbe érkező momentum, pedig számos tényező próbálta megállítani az egyre magasabbra száguldó piacot.

Durván egy hete derült ki, hogy az amerikai elnök, Donald Trump, illetve felesége is megfertőződött a koronavírussal, amelynek egyből negatív hatása volt a piacokra. A határidős indexek egytől egyig lejjebb kerültek, míg a volatilitás, és vele együtt a bizonytalanság is megnőtt. Ha ez nem lett volna elég, az elnök állapotának stabilizálódása utáni első napokban bejelentette, hogy az elnökválasztásokig nem várható újabb fiskális élénkítő csomag érkezése.

Egyre több elemzés utal arra, hogy ilyen fiskális intervenciókon keresztül, mint a stimulus csekkek voltak, jobban lehet stimulálni a gazdaságot, mint a monetáris politikai eszközökkel, mivel az emberekhez eljuttatott „ingyen pénz” mindenképp bekerül a gazdaságba a tőzsdén, vagy egyéb beruházásokon keresztül. 

Így érthető miért csalódtak a befektetők, amikor Trump bejelentette ennek elmaradását. Az előre beárazott élénkítés kiesése azonnal tükröződött az árfolyamban, és percek alatt 2%-os mínuszban voltak a részvények. A Nasdaq future kontraktusa több, mint 4%-ot estek a spot piac zárása után.

Ezt az esést kék nyíllal jelöltük a charton. Mint az látható, a márciusi csúcs szintjéről fordult az árfolyam, ami korábban kétszer is ellenállásként szolgált a grafikonon. Az elnök által okozott napon belüli eladási hullám, inkább csak zajnak tekinthető, ami a frissen megjelent hírek miatt alakul ki, azonban ez semmilyen fontosabb technikai szintet nem tört le.

Mi várható a továbbiakban, vagyis miért, és meddig bullish a chart?

Egy régóta formálódó, emelkedő csatornát lehet pontosan berajzolni az S&P 500 grafikonjára, amit kétszer ellenállásként, és annál többször szolgált támaszként az árfolyamnak. Amikor szeptember elején új csúcsra ért az index, elérte a sáv felső tartományát, és onnan egyenesen a mélybe zuhant, ráadásul a támaszt letörve kilépett a csatornából. 

Forrás: investing.com

Csak a 100-as mozgóátlag tudott véget vetni az esésnek, azonban itt jönnek azok a szignálok, amik egyértelműen vételi jelzésként voltak értelmezhetőek.

Először a zöld vonallal jelölt csökkenő trend áttörése volt mérvadó pozíciófelvételre, vagy épp a shortok zárására, majd később a csatorna visszatesztelése, és megerősített áttörésére lehetett longba szállni a piacon. Mindhárom (50;100;200) fontosabb mozgóátlag a jelenlegi árfolyam alá került, a csatorna támaszként funkcionáló oldalával együtt, így minden adott, hogy innentől a kisebb ellenállás felé induljon el a piac.

Ha ez igaz, akkor a csatorna felső vonaláig egyáltalán nem kerül az árfolyam elé releváns ellenállás, ami megakadályozhatná a további emelkedést, így legjobb esetben akár további 7-8%-ot is nőhet a piac. 

Persze ebbe azért beleszólhatnak reálgazdasági és politikai történések is, utóbbi például a közelgő választás következtében megnövekedett volatilitással, azonban ez is kezd csökkeni, ahogy Joe Biden egyre magabiztosabban vezet az előzetes felmérések alapján. 

Ráadásul egy fontosabb, és bizonytalanabb dolog van az elnökválasztáson kívül, ami alapjaiban tudná átrendezni a piacokat, és visszaállítani a világgazdaságot növekvő pályára, és ez nem más, mint egy hatásos vakcina. Amennyiben meglenne az ellenszer, azzal kiküszöbölhető lenne az egész válság kiváltó oka, a koronavírus, így az országoknak már csak a gazdaság mihamarabbi regenerálása lenne a cél egy stabilabb jövő érdekében.


Forrás: investing, bloomberg