2024 április 22

Fel-le: így indult a hét az európai kereskedés

DAX

A német tőzsdén (mint az összes többi nyugat európain) magas erősödéssel kezdték a napot. Az erőteljes felemelkedéssel majdnem 13200 pontig szaladt az árfolyam, de hamar vége lett a jó kedvnek és visszajött az árfolyam. Az alábbi ábrán szépen látszik a folyamat. Az elmozdulás a múlthét záróárfolyamához képest elenyésző.

Az index legnagyobb forgalmát szokásosan a Deutsche Bank hozza. Makró elemzők megszólalásai alapján, most eljutottunk a lassuló növekedés fázisában, ami eltarthat november elejéig is. A legnagyobb emelkedést a Mercedes tulajdonosa a Daimler AG érte el, ezzel csökkentve a kialakult árfolyam visszaesést a közelmúltból. A legnagyobb vesztes az MTU Aero, melynek papírjai egész múlt héten pluszban voltak, így várható volt egy korrekció.

FTSE 100

Az angol tőzsde múlt heti sztárja a Rolls Royce volt, melynek papírjai egy hét alatt 100 százalékot tudtak erősödni. A növekedést most sem hagyta abba és ma is közelít a 2,5 százalékos emelkedéshez. A cég árfolyama egészen október 2-ig esett, melyet a csökkenő kereslet okozott és az érkező rossz hírek. A cég a legrosszabb esetre is felkészülve több, mint 5 milliárd fontnyi összeget tudott összeszedni a befektetőktől, mellyel az alaptőkét emelték.

A FTSE papírjai közül ma a legnagyobb forgalmat szokásához híven a Lloyds Banking hozta egy erőteljes emelkedéssel. A Barclays folytatja az esését, amely azért érdekes, mert a két cég azonos szektorban dolgozik, tehát árfolyamuk gyakran korreál. A használt autó piac az elmúlt hetekben nagyon népszerű lett a befektetők körében, mert az új autók iránti kereslet csökkent, de a használtaké folyamatosan növekszik. Az Auto Trader brit cég nagyon modern technológiákat használ a kereskedés beindításához, így hetek óta nagy érdeklődés van a papírjaiban.

BUX

A magyar tőzsde ma nem tudja követni nyugati társait és már 1 százalék alatti visszaesés tapasztalható. A legnagyobb vesztes a nagy papírok közül a MOL, mely már 2 százalékos visszaesésben van, míg a Richter és az OTP 1 százalék körül mozog a negatív irányba.