2024 június 17

A gömb csepleszmeggy ideális választás annak, aki gombóc koronájú fát szeretne

Rengeteg különféle gombóc koronájú fa létezik. Ha olyat szeretne, amelyik nagyon szabályos és sűrű, akkor érdemes a gömb csepleszmeggyben gondolkodni. Ez a fa ugyanis nyírás nélkül is gömb alakúra nő.

Online könnyen megvásárolható

A Csodakertész Barna Faiskola konténeres díszfái között a gömb csepleszmeggy is megtalálható. Ha éppen álmai kertjének létrehozásán gondolkodik, legalább egy ilyen fának érdemes helyet találni, mivel a kert valódi ékessége lehet.

A gömb csepleszmeggyet 30-40 centiméter átmérőjű koronával lehet megrendelni ebből a kertészeti webáruházból. Hároméves oltványokat kínálnak megvásárlásra megfizethető áron.

Több szempontból is jó választás a gömb csepleszmeggy

Ennek a fának nincs termése, és nincs kártevője sem. Még a levéltetű sem kedveli, így ideális, ha olyan fát szeretne, ami árnyékot tart, ugyanakkor nyugodtan lehet alá parkolni. További jó hír, hogy lényegében bármilyen talajon képes tempósan fejlődni, egyedül a rendkívül agyagos talajokon nem érzi jól magát.

Akár légvezeték alá is nyugodtan lehet ültetni, mivel nem nő túl magasra. Éppen ezért utcák fásításához is optimális választás. Teraszok elegáns növénye is lehet, még akár egy nagyobb edénybe ültetve is vígan fejlődik.

A csepleszmeggy személyében egyébként egy lombhullató cserjéről van szó, amely honosnak számít itt, az öreg kontinensen. Egy magas törzsre oltják rá ezt a cserjét, így születik meg a csepleszmeggyfa. Kisebb méretű kertekben is elfér, és remekül is mutat. Angolkertekben mindenképpen helyet követel magának, míg a természetesebb hatású kertekbe éppen a kontrasztossága miatt érdemes ültetni.

Amit a gömb csepleszmeggyről tudni kell

A gömb csepleszmeggy törzsmagassága mintegy 180-200 centiméter között alakul. Ahogy telnek, múlnak az évek, ez nem is változik. Ugyanakkor a korona még növekedhet. Évente mintegy 15-25 centimétert nő. Jól bírja a metszést, de egyáltalán nem szükséges metszeni. Ha sor kerül rá, akkor tél végén érdemes a lombkoronát igazítani.

Érdemes napos fekvésű helyre ültetni. Vízigénye átlagosnak mondható, és egészen -15 fokig télálló. Fehér virágait áprilisban és májusban lehet megcsodálni.

A madarak előszeretettel raknak rajta fészket a sűrű lombkoronában. Ha szereti a madárdalt, akkor érdemes beszereznie legalább egy ilyen fát.

Így kell ültetni a gömb csepleszmeggyet

Amikor egy konténeres gömb csepleszmeggy ültetésére kerül sor, akkor kétszer akkora méretű gödröt kell ásni, mint amekkora maga a konténer. Ezt követően a gödörbe kell állítani a fát, kiemelt figyelmet fordítva arra, hogy a törzs föld feletti részére semmiképp se kerüljön már föld.

Elővigyázatosságból érdemes lehet egy karót tenni a fa mellé, és hozzárögzíteni a fát. Így amíg megerősödik, ezzel a lépéssel megelőzhető, hogy a szél kettétörje.