Az AT&T és a Discovery összeolvadásával jöhet létre egy új streaming platform. Egyelőre a Netflixet nem biztos, hogy sikerül megszorongatni, de a tőzsde jól reagált.

Az Amerikai Egyesült Államok egyik telekommunikációs óriása, az AT&T új streaming platformot hozhat létre. A többek között a WarnerMedia-t is birtokló vállalat, a Discovery-vel történő összeolvadás révén érheti mindezt el. A lépés átalakíthatja a média fogyasztási szokásainkat, és még inkább az online streaming felé terelhetik a kínálatot.  

Gigantikus óriás jöhet így létre 

Az AT&T érdekeltsége alá tartozik a már említett WarnerMedia is. Ez azt jelenti, hogy Hollywood egyik legnagyobb stúdiója, a WarnerBrothers tartozik a kötelékükbe. Mindemellett már a streaming platformok versenyében is jelen vannak, mégpedig az HBO tulajdonlásával. Utóbbi népszerűsége azonban elmarad a nagy konkurensektől, a maga 64 millió felhasználóval. Ezzel szemben a Netflix-nél 208 millió, míg a Disney+ esetében 100 millió előfizetőről beszélhetünk. Kicsit másképp működik az Amazon Prime rendszere, de még annak esetében is több, mint 200 millió felhasználóról van szó. A lépéshátrány egyértelmű, így nem meglepő, hogy az AT&T növekedni szeretne. 

A Discovery idén január óta szintén rendelkezik streaming platformmal, amelynek egyelőre 15 millió felhasználója van. Az AT&T régóta az internetalapú hozzáféréssel kapcsolatos, streaming felé igyekszik lavírozni. Így történt, hogy 2021 februárjában megváltak a DirecTV-ben lévő részvényeik döntő részétől. Ez a cég műholdas televízió szolgáltatással foglalkozik. Ezek alapján egyértelmű, hogy milyen jövőt vizionál az AT&T. 

Részletek és a piac reakciója

Az AT&T nem rég 14 milliárd dollárral toldotta meg az adósságállományát. Ebből az összegből kívánják fedezni a streaming kínálatuk fejlesztésével kapcsolatos ügyleteket. A Discovery-vel történő merge kapcsán, az alábbi részletek láttak napvilágot. Az AT&T az újonnan létrejövő vállalat részvényei 79%-át birtokolná, míg a Discovery mindössze a 21%-át. 

Kitöréssel indította a hetet az AT&T: jól reagáltak a befektetők a merge hírére – www.investing.com

Az összeolvadás során kialakuló cég, rendkívül széles spektrumú kínálattal fog rendelkezni. Így kerülhetnek az AT&T szolgáltatásai közé a Discovery főzős, illetve lakás felújítós műsorai is. Egyes szakértői várakozások szerint, a befektetők szkeptikusak lehetnek a merge kapcsán. Ennek ellenére rendkívül jól kezdték a mai napot a cég részvényei, jelenleg 4,75% pluszban van az AT&T.