Péntek délelőtt újra 24 ezer dollár környékére süllyedt a bitcoin árfolyama, az ethereum árfolyamában erősödés látható.

Mozgalmasan alakult a hét a vezető kriptovaluták számára is, az augusztus 10-ei enyhülő inflációs adatok hatásra látványos felpattanásokat láthattunk a kriptovaluták piacán, azonban az elmúlt 1-2 napban inkább a csökkenő tendencia dominált, a bitcoin árfolyama péntek délelőtt újra 24 ezer dollár alá került.

A bitcoin árfolyama az elmúlt 24 óra alatt több mint 2 százalékkal csökkent, ezzel újra a 24 ezer dolláros szint körül jár a jegyzés. Augusztus 10-én az inflációs jelentés előtt egészen 22 600 dollárig süllyedt az árfolyam, az enyhülő inflációs nyomás azonban új lendületet adott a piacoknak. Sokan spekuláltak arra, hogy az infláció idén júniusban már elérte a csúcspontját, az augusztus 10-ei inflációs jelentés ezt némileg alá is támasztja.

A Bureau of Labor Statistics által szerdán nyilvánosságra hozott adatok alapján júliusban éves szinten 8.5 százalékos volt a drágulás mértéke. Az előzetes várakozásoknak megfelelően júniushoz képest némileg enyhült az infláció, akkor éves szinten 9.1 százalékos volt az áremelkedés mértéke, ami 41 éves csúcsot jelentett. Az enyhülő inflációs adatok várhatóan a Federal Reserve politikáját is befolyásolhatják.

Az enyhülő inflációs nyomás hírére a piacokkal együtt a kriptovaluták is látványosan felpattantak, a bitcoin árfolyama több mint 10 százalékos rallyt követően megközelítette a 25 ezer dolláros szintet.

A bitcoin idei aktuális mélypontját június 18-án érte el, 17 611 dolláros árfolyam mellett, ezen szinthez képest jelenleg több mint 35 százalékkal magasabban jár a kriptovaluta árfolyama. A bitcoin azonban a tavaly novemberi 68 990 dolláros mindenkori csúcsához képest jelenleg még mindig több mint 65 százalékos mínuszban van.

Duplázás a mélypontról

A piaci kapitalizáció alapján második legnagyobb kriptovaluta, az ethereum árfolyama 0.2 százalékkal erősödött az elmúlt 24 óra alatt. A hét közepi mélypontjához képest jelenleg közel 15 százalékkal magasabban jár az ethereum jegyzése, jelenleg az 1900 dolláros szint áttörésével, megtartásával küzd az árfolyam. A kriptovaluta június 18-án érte el az idei lokális mélypontját, 878 dolláros árfolyam mellett. Az árfolyam durván 2 hónap alatt több mint 115 százalékkal erősödött.

Az év elején még 3700 dollár fölött járt az ethereum árfolyama, az ethereum a bitcoinhoz hasonlóan szintén tavaly novemberben tudott mindenkori csúcsra törni, a 4865 dolláros szinthez képest jelenleg durván 60 százalékkal kevesebbet ér a kriptovaluta.

Az év eleji gyengélkedés ellenére a júniusi mélypontokhoz képest igen látványos felpattanások szemtanúi lehettünk a kriptopiacon.

(www.shutterstock.com)

Borítókép forrása: www.shutterstock.com