Aligha történik fontosabb esemény a magyar gazdaságra nézve, mint az MNB holnapi kamatdöntésre. Ráadásul mindez a forint szempontjából is meghatározó lehet.

Már második alkalommal lesz izgalmas holnap újra különösen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntő ülése. A piac feszült figyelemmel kíséri, hogy a jegybank hogyan kommentálja a 8 és fél éves csúcson lévő inflációt, és ebből mi realizálódik a kamatdöntésben. Valószínűleg a forint árfolyamát figyelők nem fognak unatkozni, ugyanis szinte a legutóbbi kamatdöntés óta erre a napra várnak a magyar fizetőeszközzel kereskedők is. Nézzük, mit érdemes tudni a nagy nap előtt, és mi várhat a forintra!

Miről is van szó pontosan?

A koronavírus járvány gazdasági hatásainak kivédésére Magyarországon is együttműködött a fiskális és monetáris politika. A gazdaságba való újonnan áramló pénz, valamint a gazdasági nyitás okozta keresleti megugrás inflációt gerjesztett-nemcsak nálunk, az Egyesült Államokban is a magyarországihoz hasonló mértékű az árszínvonal emelkedése. A jegybank és a kormány között van némi nézeteltérés a jelenlegi helyzettel kapcsolatban: a jegybank szerint nem megfelelő a költségvetési hiány szintje, és a túlköltekezés inflációt okoz. Ennek ellenére továbbra is szoros a szövetség a fiskális és monetáris döntéshozók között, ahogy ezt Matolcsy György jegybankelnök meg is erősítette nemrég. Az MNB mindenesetre fellép az infláció ellen, ahogy ezt mandátuma elő is írja; méghozzá kamatemeléssel elsősorban.

Irányadó lehet a holnapi döntés

 Arról, hogy a magyar jegybank monetáris szigorításba kezd, teljes nyíltsággal május közepén szerezhettünk tudomást. Ekkor Virág Barnabás, az MNB alelnöke jelezte, hogy az elszaladó infláció miatt akár már júniusban kamatemelés történhet. Meg is történt az előre beharangozott esemény: a Monetáris Tanács 30 bázisponttal 0,9 %-ra emelte az alapkamatot, és az egyhetes betét helyett újra az alapkamatot tette meg az irányadó rátának.  (Vagyis innentől mindkettő kamata ugyanannyi lesz). Az MNB vezetése emellett jelezte, hogy ezzel elkezdődik a monetáris szigorítás Magyarországon, és addig tart mindez, ameddig nem süllyed vissza az infláció a jegybanki célzónába, azaz 3 % köré.

Azóta egy újabb inflációs adatot ismerünk: júniusban az előző év hasonló időszakához képest 5,3 %-al nőttek az árak Magyarországon, ami újabb több, mint 8 éves rekordnak felel meg. Az adat mellett a további szigorítás irányába utalnak Virág Barnabás szavai is, mely még a forintot is erősítette múlt héten egy ideig.

Minden szem az MNB-re szegeződik

Ami még fontosabb, hogy azt is tudjuk, hogy a júliusi kamatdöntés meghatározó lesz a jövőre nézve is. Virág Barnabás a Világgazdaságnak adott interjújában így fogalmazott: „A kamatemelési ciklusunk havi lépésekben halad előre. A mértékeket illetően a júliusi döntésünk bizonyosan meghatározó lesz. Hiba lenne alábecsülni az infláció tartós megemelkedésének esélyét, ezért határozottan és a lehető leggyorsabban lépünk fel az inflációs kockázatokkal szemben.”

A kamatdöntés mellett az utána érkező közleményre és nyilatkozatokra is érdemes lesz figyelni. Ekkor kerülhet megmagyarázásra a választott szigorítási ütem, illetve még többet tudhatunk meg a szigorítási ciklus hosszáról is.

Mi vár a forintra?

A magyar fizetőeszköz májusban még erősödéssel reagált a szigorítási tervekre, és a kamatdöntés után is kitartott néhány napig a lendület. Azóta azonban gyengülést láthatunk a forint piacán, pénteken újra a 360 forintos technikai és lélektani szint fölé emelkedett az EUR/HUF kurzus. Bár a gyengülésnek oka lehet az európai uniós forrásokkal kapcsolatos vita is, egyértelműen a jegybanki politika van most a fókuszban.

Mivel a kamatdöntés tehát meghatározó lesz a jövőre nézve, csökkenhet a bizonytalanság a befektetőkben. Az információ értelemszerűen lehet forintot gyengítő és erősító is, attól függően, hogy mekkora mértékű szigorítást konzervál most a jegybank. Fontos lehet még, hogy a ciklus hosszával kapcsolatban megtudunk-e új terveket; ha igen, ez is redukálhatja a bizonytalanságot.

Kiemelendő, hogy ahogy a kormánynak, úgy a jegybanknak sincs árfolyamcélja. És bár a forint erősödésével az import cikkek miatt csökken az infláció, a jegybank közvetlen célja az infláció letörése és nem a forint árfolyamának stabilizálása. (Ez következik is az MNB mandátumából és feladataiból).

Gyengébb szinteken várja a döntést a forint (www.investing.com)

Amennyiben erősödne a forint a sorsdöntő napon és utána, akkor a 350 forintos szint jelentene komoly támaszt az euróárfolyamot tekintve. Ha ezt leküzdi, akkor komolyabb erősödésről és erősödési potenciálról is lehetséges lehet beszélni. Gyengülés esetén a tartósan 360 forint feletti EUR/HUF árfolyam okozhat negatívabb képet, és a történelmi mélypontok is elérhetővé válhatnak. Érdemes azonban felkészülni arra is, hogyha újra nem tudnak majd dönteni a befektetők; ahogy látjuk ugyanis, a júniusi kamatdöntésen sem dőlt még el teljesen a forint sorsa, hiába várták többen.

Forrás

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2021/07/a-juniusi-kamatdontes-iranyt-mutat-1

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210722/virag-barnabas-az-mnb-elkotelezett-az-euro-sikeres-es-biztonsagos-bevezetese-mellett-493526