Újra 360 közelében járt a forint, egy napig tartott az erősödés.

Tegnap még a forint erősödéséről adhattunk hírt, alig 24 órával ezelőtt még 357 forint alá is benézett az EUR/HUF kurzus. Ha a forint tovább erősödött volna, vagy legalábbis tartotta volna az erejét, akkor a technikai kép is erőteljesebb felértékelődést mutatott volna-ez azonban mára egyelőre meghiúsult. A forint újbóli elgyengülése a bizonytalanság jele, illetve néhány hír is borzolja a kedélyeket a magyar fizetőeszköz piacán.

Szép erősödés egy ideig

A tegnapi erősödés már egy meglehetősen túlvett zónából rángatta vissza az euróárfolyamot, és a 360-as ellenállás kitartása is segíthetett a forint jó teljesítményében. Emellett Virág Barnabás Portfolio.hu-nak adott interjúja is számíthatott, melyben a jegybank alelnöke így fogalmazott: „Kulcskérdés lesz mindenütt az infláció alakulása, ezzel kapcsolatban az MNB elég egyértelmű jelzéseket küldött a kamatemelési ciklus júniusi megkezdésével. Ez a ciklus havi lépésekben folytatódik tovább, ennek eredményei 2022 elejétől az inflációban már egyértelműen érezhetők lesznek. A proaktív monetáris politika következtében jövőre nem csak a toleranciasávba, hanem a jegybanki cél közelébe fog visszatérni az áremelkedés üteme. Mindaddig folytatjuk a ciklust, amíg ezt el nem érjük. Ennek megfelelően kell majd utólag a pénzpiaci tendenciákat is értékelni.”

Látható tehát, hogy az MNB továbbra is elkötelezett a szigorítás fenntartása mellett egészen addig, amíg az infláció a 3 %-os cél közelébe nem süllyed. A jövő keddi kamatdöntésen az elszántság mértékéről is pontosabb képet kaphatunk, és talán a piaci szereplők számára is csökken a bizonytalanság ezzel kapcsolatban.

Esésbe váltott a forint

Ma reggel azonban újra esni kezdett a forint. Az egyik ok a kamatdöntés előtt természetesen fellépő bizonytalanság lehet a befektetők részéről. Ha most kisebb ütemben szigorít ugyanis a jegybank, mint a piac árazza, akkor további elbizonytalanodás lehetséges. Érdemes azonban bármilyen következtetés levonásával megvárni a jegybanki döntést és az utána érkező nyilatkozatokat, nehéz elképzelni, hogy ne kapnánk tisztább képet a monetáris politika további irányvonaláról.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a kamatdöntés szerepét

Emellett a Magyarországnak juttatott európai uniós források kapcsán is érkeznek negatív hírek. A helyreállítási alap pénzeinek későbbi lehívása vonzhatta magára a befektetők figyelmét, és járulhatott hozzá a forint újbóli elgyengüléséhez.

Forrás:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210722/virag-barnabas-az-mnb-elkotelezett-az-euro-sikeres-es-biztonsagos-bevezetese-mellett-493526