A tajvani Foxconn elektronikai alkatrészbeszállító vállalat bejelentette, hogy elektromos autók gyártására együttműködésre lépett a thaiföldi állami tulajdonban lévő PTT PLC energiaipari vállalattal.

A Foxconn – az Apple egyik legnagyobb iPhone beszállítója – már jó egy éve terjeszkedik az elektromos mobilitási üzletág felé együttműködések kialakításával, egyebek között a kínai Byton elektromos autó gyártó vállalattal, a kínai Zhejiang Geely Holding Group konszernnel, valamint a Stellantis autóipari konszernnel. A Foxconn ebben a hónapban jelentette be az amerikai Fisker Inc. elektromos autógyártó vállalattal kötött megállapodását évi legalább 150 ezer autó gyártásáról 2023-tól.

A Foxconn és a PTT a thaiföldi piacra szánt elektromos autók és alkatérszeik közös gyártásáról írt alá szándéknyilatkozatot virtuális ceremónia keretében, a thaiföldi miniszterelnök részvételével.

Az együttműködési szerződés keretében a felek “nyílt technológiai platformot” biztosítanak mind a hardver, mind a szoftverek tekintetében az elektromos autók gyártásához a thaiföldi autógyártók számára – közölte a távirati iroda.

A megállapodás termelési és beruházási nagyságrendjét a felek hétfőn tett közös bejelentésükben nem közölték.

Az együttműködés technológiai platformja a Foxconn által vezetett MIH ipari szövetségre épül, amely a bejelentés szerint költséghatékony megoldásokat kínál majd az autógyártók számára elektromos autók előállításához. “A PTT vállalattal és a thaiföldi kormánnyal az elektromos mobilitási ipar fenntartható fejlesztésére létesített együttműködés a MIH ökoszisztéma bővülését támasztja alá” – jelentette ki Liu Young-way, a Foxconn elnöke.

A tajvani Foxconn tervei szerint 2025 és 2027 között már 10 százalékban fedezi majd a világ elektromos autóiparának alkatrészbeszállítói és szolgáltatási igényét, köszönhetően annak a technológiai tudásnak, amire a világ legnagyobb elektronikai alkatrész beszállítójaként szert tett.