Másra kerülhet a fókusz a bizottsági bejelentés után.

Kulcsfontosságú volt a tegnapi nap itthon, Johannes Hans költségvetési biztos ismertette az Európai Bizottság álláspontját a Magyarországnak folyósítandó uniós források kapcsán. Lényegében egy 7,5 milliárd eurós forrásmegvonást javasolt a Bizottság, ugyanakkor időt is kaptunk. Innentől így kisebb hangsúly lehet a folyamaton egy ideig, és ez a legnagyobb hazai blue chip, az OTP, és persze a forint szempontjából sem lényegtelen.

Csökkenő bizonytalanság

A vasárnapi bejelentéssel megtudtuk, hogy ha a kormány teljesíti a tárgyalások során tett vállalásokat, akkor elkerülhetjük, hogy az Európai Tanács a november 19-ei ülésén döntsön a több ezer milliárdos forrásmegvonásról. Időt kapott tehát az ország, bár a kilátásba helyezett szankció  súlyos. Mind a forint, mind az OTP árfolyamát jelentősen képes volt megmozgatni egy-egy hír a tárgyalások menetéről, ez a két magyar eszköz talán a legérzékenyebb az itthoni makrogazdasági helyzetre. Ráadásul a befektetői bizalom is az OTP árfolyamán és a magyar fizetőeszközön keresztül csapódik le először, erre a bizalomra pedig nagy hatást gyakorol a téma.

Az OTP árfolyamát is sokszor megmozgatta a tárgyalássorozat

A legfontosabb viszont nem is az lehet, hogy milyen részletei vannak a bizottsági bejelentésnek, hanem az, hogy megtörtént a bejelentés. Ezzel egy időre lekerülhet a napirendről az uniós források kérdése, de legalábbis csökkent az ezzel kapcsolatos bizonytalanság, nem kell többé találgatni sem összegekről, sem dátumokról. Nem véletlen, hogy eddig a forint árfolyama erősödéssel, az OTP árfolyama pedig a rossz nemzetközi hangulat ellenére némi emelkedéssel reagált a hétvége eseményeire.

Máson a fókusz

Egyelőre tehát lekerült a nyomás az uniós pénzek kapcsán a magyar eszközök megítéléséről, de igazi nyugalomról akkor beszélhetünk, ha ténylegesen megkapja az ország a neki járó pénzeket. A továbbiakban egyéb tényezőkön lehet a hangsúly, kiemelkedik ezek közül az energiahelyzet, a jelentős makrogazdasági hatások miatt a gázár változásaira is reagálhat a forint és a tőzsde is. Nagyobb hangsúlyt kaphat a nemzetközi befektetői hangulat, nagy hullámokat ver ugyanis a nagy jegybankok szigorítása, a jelentősebb kinti mozgások pedig szinte mindig megjelennek az említett két eszköz árfolyamában is. A forint esetében a jegybank monetáris szigorítására és az inflációs folyamatokra, az OTP-nél pedig a vállalatspecifikus tényezőkre, mint a szlovén bankvásárlásra vagy az orosz és ukrán leánybankok helyzetére lesz érdemes figyelni.