Nem zavarta a forintot az Európai Bizottság bejelentése.

Nem lehetett nyugodt hétvégénk annak ellenére sem, hogy nem volt kereskedés a tőzsdéken. Vasárnap érkezett ugyanis az Európai Bizottság bejelentése az uniós források felfüggesztése kapcsán, ahol viszont nagyjából a várt verzió következett be. Bár jelentős forrásmegvonás van kilátásban, a kormány optimista nyilatkozatai és a bizonytalanság csökkenése segítik a magyar fizetőeszközt; a forint még erősödni is tudott a hétvége után.

Várt rossz – némi optimizmussal

Johannes Hans költségvetési biztos bejelentése alapján 7,5 milliárd euró uniós forrás megvonását javasolja az Európai Bizottság az Európai Tanács számára. Azzal a kitétellel ugyanakkor, hogy az elmúlt hónapokban konstruktív tárgyalások folytak a magyar kormánnyal, és ha az ígéreteket beváltja Magyarország, akkor van lehetőség a szankció elkerülésére. November 19-én, azaz két hónap múlva hozhat döntést az Európai Tanács, de ennél előbb is megszűnhet akár az eljárás. Navracsics Tibor területfejlesztésért felelős miniszter tegnapi sajtótájékoztatóján jelezte, hogy a kormánynak esze ágában sincs nem teljesíteni a tárgyalások során tett vállalásokat, így nem fordulhat elő, hogy nem kapjuk meg az EU-s pénzeket.

Megjött a bejelentés az Európai Bizottságtól (www.shutterstock.com)

Mivel korábban 6400 milliárd forintos elvonás lehetőségéről is szóltak hírek, a fenti, 3000 milliárd körüli összeg pozitív meglepetésként is értékelhető. Ráadásul a magyar kormány Navracsics nyilatkozati alapján biztos benne, hogy érkeznek fognak a források. Így egyszerre oldódott a bizonytalanság az eddig igen homályos tárgyalási folyamatról, és kapott a piac optimista előrejelzést a kabinet részéről. Ezen tényezők miatt nem gyengült tehát a forint az első hallásra negatív bejelentésre; a befektetők korábban ennél rosszabb lehetőségeket is árazták már.

Messze még a kitörő erő

Egyértelműen jó hír a forint erősödése szempontjából, hogy esés nélkül, sőt, némi erősödéssel úszta meg a magyar fizetőeszköz a bizottsági nyilatkozatot. Csökkenhet ugyanis a források elvesztésétől való félelem nyomása egy időre, még akkor is, ha továbbra sem lehetünk benne biztosak, hogy végül megkapja az ország a teljes összeget. Ennek ellenére messze van még a fordulat, továbbra is 400 felett áll ugyanis az EUR/HUF keresztárfolyam. Első körben eddig a szintig erősödhet a forint az euróval szemben, ha folytatódik a jó teljesítmény. A szint leküzdése után a 395-ös érték lehet kulcsfontosságú, újabb gyengülési hullám viszont könnyen 410 fölé viheti az euróárfolyamot.