2024 június 17

Tőkeemeléssel támogatja a fő tulajdonos az AutoWallis további növekedését

5,7 milliárd forintos tőkeemeléssel támogatja a fő tulajdonos az AutoWallis nemzetközi növekedési terveit. Így a régiós autókereskedelmi és mobilitási szolgáltató jelenleg is erős tőkehelyzetét és mérlegszerkezetét is tovább erősíti. A tőzsde autós vállalata a rendelkezésére álló forrásokból többek között gyorsítani akarja kiskereskedelmi tevékenységének nemzetközi terjeszkedését, nagykereskedelmi üzletága pedig a meglévők mellett további ázsiai autómárkák régiós képviseletének kiterjesztését is tervezi.

Tőkeemeléssel támogatja a fő tulajdonos az AutoWallis további növekedését

A Wallis Csoport hosszú távú, stratégiai befektetésként tekint az AutoWallis Nyrt.-ben meglévő befektetésére. Így támogatja annak régiós növekedési terveit, melyhez 5,7 milliárd forintnyi friss tőkét biztosít. Mondta el Czibere Tamás, a Wallis Tőkeholding Zrt. vezérigazgatója.

A mostani tőkeemelés keretében a Wallis Tőkeholding Zrt. az elmúlt 30 nap tőzsdei átlagárán, 122,8 forinton szerez 46.416.938 darab részvény. Ezekre vonatkozóan 12 hónapos lock upot vállal. A készpénzes tőkeemelésből befolyó friss tőke tovább javítja az AutoWallis jelenleg is erős mérlegstruktúráját. A vállalat a következő években még dinamikusabb nemzetközi, régiós növekedést valósíthat meg. Mondta el a lépés kapcsán Müllner Zsolt, az AutoWallis Nyrt. Igazgatóságának elnöke.

Rekord eredmények

Hozzátette, hogy a társaság ötödik rekordévét zárta 2023-ban. A 2019-es tőzsdére lépése óta sikeresen hajtja végre intenzív növekedési stratégiáját, melyhez részben a tőkepiacról biztosítja a forrásokat. Azonban egyre jelentősebb mértékben járul hozzá a társaság által megtermelt nyereség is. Mint ismeretes, az AutoWallis 2022-ben 14,5 milliárd forintos EBITDA-t ért el 270 milliárd forintos árbevétel mellett. Ezt már a 2023-as első háromnegyedévben túlszárnyalt 17,5 milliárd forintos EBITDA-val és 283 milliárd forintos, közel 60 százalékban külföldről származó árbevétellel. A rekorderedmények alapján az AutoWallis a 2019-es tőzsdére lépéskor meghirdetett, majd 2021-ben felfelé módosított növekedési stratégiájának több pontját idő előtt túlteljesítette. Így várhatóan 2024 első felében a társaság ismét felfelé módosíthatja a korábban kitűzött értékesítési és gazdálkodási tervszámait.

Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója a tőkeemelés kapcsán elmondta, hogy a Csoport bővülése az elmúlt években számos értéknövelő tranzakcióra épült, miközben az organikus növekedés is felülmúlta az iparági trendeket. A vállalat stabil növekedési pályán mozog. A most bevonásra kerülő friss tőke további forrást biztosít ahhoz, hogy az AutoWallis Kiskereskedelmi Üzletága fokozza nemzetközi terjeszkedését, míg a Nagykereskedelmi Üzletág a meglévők fejlesztése mellett újabb ázsiai márkák képviseletét kezdhesse meg a régióban. Továbbá a társaság a továbbiakban is gyorsan reagálhasson a piaci konszolidációra, és gyorsan, hatékonyan valósíthasson meg akvizíciókat. 

Borítókép forrása: Shutterstock