2024 február 29

Wallis csoport – 5,7 milliárd forintos tőkeemelés

A Wallis csoport 5,7 milliárd forintos tőkeemeléssel támogatja az AutoWallis nemzetközi növekedési terveit – közölte a társaság.

Czibere Tamás, a Wallis Tőkeholding Zrt. vezérigazgatója a közleményben ismertette: a Wallis csoport hosszú távú, stratégiai befektetésként tekint az AutoWallis Nyrt.-ben meglévő befektetésére. A mostani tőkeemeléssel a Wallis Tőkeholding Zrt. az elmúlt 30 nap tőzsdei átlagárán, 122,8 forinton szerez 46 416 938 darab részvényt, amelyekre vonatkozóan 12 hónapos lock upot vállal. A készpénzes tőkeemelésből befolyó friss tőke tovább javítja az AutoWallis jelenleg is erős mérlegstruktúráját, gy a vállalat a következő években még dinamikusabb nemzetközi, régiós növekedést valósíthat meg – mutatott rá Müllner Zsolt, az AutoWallis Nyrt. igazgatóságának elnöke.

Ötödik rekordév

Hozzátette: a társaság ötödik rekordévét zárta 2023-ban. Így 2019-es tőzsdére lépése óta sikeresen hajtja végre intenzív növekedési stratégiáját. Részben a tőkepiacról biztosítja a forrásokat. Azonban egyre jelentősebb mértékben járul hozzá a társaság által megtermelt nyereség is. A cég már tavaly az első három negyedévben túlszárnyalta a 2022-es eredményeket. 17,5 milliárd forintos EBITDA-val és 283 milliárd forintos, közel 60 százalékban külföldről származó árbevétellel. A rekorderedmények alapján az AutoWallis a 2019-es tőzsdére lépéskor meghirdetett, majd 2021-ben felfelé módosított növekedési stratégiájának több pontját idő előtt túlteljesítette. Így várhatóan 2024 első felében a társaság ismét felfelé módosíthatja a korábban kitűzött értékesítési tervszámait – ismertette a távirati iroda.

Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy a csoport bővülése az elmúlt években számos értéknövelő tranzakcióra épült. Miközben az organikus növekedés is felülmúlta az iparági trendeket, így a vállalat stabil növekedési pályán mozog. Jelezte: a most bevonásra kerülő friss tőke további forrást biztosít ahhoz, hogy az AutoWallis kiskereskedelmi üzletága fokozza nemzetközi terjeszkedését. Míg a nagykereskedelmi üzletág a meglévők fejlesztése mellett újabb ázsiai márkák képviseletét kezdhesse meg a régióban, továbbá a társaság a továbbiakban is gyorsan reagálhasson a piaci konszolidációra, és hatékonyan valósíthasson meg akvizíciókat – ismertette a távirati iroda

Az AutoWallis csoport árbevétele 2023 első három negyedévében éves viszonylatban 36 százalékkal, 282,9 milliárd forintra, a nettó nyeresége 34 százalékkal 10,223 milliárd forintra, míg EBITDA-ja 38 százalékkal 17,489 milliárd forintra emelkedett.

Prémium kategóriában

Az AutoWallis Nyrt. részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. Az elmúlt egy évben a legalacsonyabb árfolyamuk 87 forint, a legmagasabb eddig 128,5 forint volt.