Rendkívüli Hírek:

2024 február 27

Nőtt a Shopper Park Plus bevétele

Nőtt a Shopper Park Plus (SPP) Nyrt. bevétele tavaly az utolsó negyedévben, az előző évi 5,4 millió euróról 5,9 millió euróra emelkedett. Ezt közölte a tőzsde honlapján a magyarországi és csehországi élelmiszerfókuszú bevásárló parkokat bérbeadó vállalat.

Működésének első teljes évében 2023-ban a vállalat bérleti díjbevétele 22,1 millió euró volt. Üzemeltetési és egyéb díjbevétele 26 millió eurót tett ki, adózott eredménye 11,5 millió euró. Közölték, hogy mivel a 2022-es évben az ingatlanok beszerzése júniusban zárult, csak a 3 hónapos időszakok összehasonlítása tartalmaz megfelelően összehasonítható adatokat. A 2023 negyedik negyedév bevétele 7,96 százalékkal nőtt 2022 ugyanazon időszakához képest. Tavaly a negyedik negyedévben a társaság adózott eredménye 3,2 millió euró volt, az előző év azonos időszakihoz hasonlóan alakult. A cég többségi tulajdonosa a Penta CEE Holding Zrt. A cégcsoport kereskedelmi ingatlanok fejlesztésével, menedzselésével és felújításával foglalkozik.

A cégcsoport azzal a céllal fejleszti jelenlegi ingatlanjait, hogy azokat majd operatív bérleti szerződések alapján bérbeadással hasznosítsa. A jelentés szerint az SPP csoport 2022. júniusában szerezte meg 14 magyar bevásárlópark kizárólagos tulajdonjogát, illetve szerzett 100 százalékos részesedést 4 cseh társaságban, 4 cseh bevásárlópark tulajdonosában. Ezekben a kiskereskedelmi ingatlanokban összesen több mint 320 ezer négyzetméter bruttó bérelhető területtel rendelkező, átlagosan 95 százalék feletti kihasználtsági rátát felmutató SPP hosszabb távú célja, hogy a kelet-közép-európai régió jelentős retail park portfólió tulajdonosává és üzemeltetőjévé váljon.

A cég részvényeit tavaly novemberben vezette be a BÉT Prémium kategóriájába. Legutóbb január 18-án kereskedtek a papírral, 11,2 eurós áron. Az elmúlt egy évben a legalacsonyabb ára 10,8, a legmagasabb 11,9 euró volt.