2023 december 02

Átadták a Masterplast németországi üzemének új csarnokát

Átadták a Masterplast Nyrt. németországi üzemének új csarnokát. Az építőanyagokat gyártó magyar tőzsdei társaság az első számú európai piacon várható energetikai korszerűsítési konjunktúrára készülve hajtotta végre a beruházást a Szász-Anhalt tartományi Ascherslebenben.

Masterplast – belső forrásokból finanszírozott fejlesztés

A belső forrásokból finanszírozott fejlesztés kiváltja a korábban bérelt raktárt. Gazdaságosabb logisztikai megoldások felé nyitja meg az utat. Így versenyképesebbé teszi a céget Németországban, de a gyártási képességek fejlesztését is szolgálja. Ezt emelték ki a háromezer négyzetméteres csarnok átadására szervezett ünnepségen, amelyen vállalatvezetők mellett diplomaták és helyi politikusok is részt vettek. A Masterplast 2020-ban alapította meg németországi leányvállalatát. Egy több mint 25 éve működő, építőipari membránok és ipari laminátumok gyártásával foglalkozó társaság felvásárlásával.

A mintegy hárommillió eurós beruházással e cég, a Masterplast Nonwowen GmbH kapacitása bővül. „Nagy bátorság kellett ahhoz, hogy Németországban merjünk vállalatot felvásárolni. De jó döntést hoztunk”. Ezt emelte ki a közmédiának adott nyilatkozatában Tibor Dávid, a Masterplast elnöke. Hozzátéve, hogy egy magyar cégnek a német piac „ugródeszka” az egész térséghez. Az ascherslebeni üzemben készülő termékeken a „Made in Germany” felirat szerepel a Masterplast név mellett, a raktárbázis révén pedig az egyéb építőipari szigetelőanyagokat is „globálisan tudjuk szállítani” – tette hozzá. Mindez „mérföldkő” a társaság történetében, és „megalapozza ennek az évtizednek a dinamikus fejlődését” – fejtette ki a vállalatvezető. Az új csarnok lehetővé teszi a rugalmas, kisebb tételű kiszolgálást, ami a partnerek fontos elvárása.

Korszerűsítési hullám előtt

„A várható épületenergetikai korszerűsítési hullám előtt ez a fejlesztés kulcsfontosságú lépés a piaci pozícióink megerősítéséhez az EU legnagyobb piacán” – mondta Tibor Dávid. Az 1997-ben alapított Masterplast a legnagyobb magyar tulajdoni hátterű hőszigetelőanyag-gyártó. A kelet-közép-európai régió tíz országában leányvállalataival biztosítja a közvetlen piaci jelenlétet, export révén pedig a többi európai ország többségében is forgalmazza termékeit. A vállalat árbevétele 2022-ben 201,8 millió euróra emelkedett az egy évvel korábbi 191,5 millió euróról, adózott eredménye a 2021. évi 16 millió euróról 15,7 millió euróra csökkent.

A Masterplast részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriában kereskednek, a papír árfolyama kedden 2700 forinton zárt, az utóbbi egy évben 2250 és 4440 forint között változott.