2024 július 19

Megállapodott a Masterplast és a Selena FM S.A.

A Masterplast Nyrt. és a lengyel Selena FM S.A. feltételes befektetési megállapodást kötött hétfőn a Pimco Kft.-ben megvalósuló együttműködésről. Ezt közölte az építőanyagokat gyártó Masterplast a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A megállapodás szerint a Selena FM S.A. üzletrészszerzésének előfeltétele a Gazdasági Versenyhivatal engedélye. Valamint, hogy a Selena FM S.A a Pimco Kft. részére konvertálható kölcsönt nyújt, A későbbiekben a Pimco Kft. törzstőkéjévé válik. A Selena FM S.A. által nyújtott hozzájárulása legfeljebb 10 millió euró. Az előfeltételek teljesülése esetén felemelik a Pimco Kft. törzstőkéjét, ennek következtében a Selena FM S.A. 50 százalékos tulajdoni részesedést és szavazati arányt szerez a Pimco Kft.- ben. A Masterplast június végén jelentette be, hogy a lengyel Selena Group 50 százalékos részesedést szerez a szerencsi üveggyapotgyártási projektben. Az ásványi alapú hőszigetelőanyag-gyártóüzem létesítését a Masterplast a Pimco Kft. felvásárlásával már korábban megkezdte. A gyártásfejlesztési projektcégben a Selena 10 millió eurós tőkeemelést hajt végre.

Gyárépítésre előkészített iparterület

A Pimco Kft. Szerencsen egy 4,3 hektáros, gyárépítésre előkészített iparterülettel, 5,645 milliárd forint összegű vissza nem térítendő HIPA-támogatással. Valamint egy előrehaladott előkészítettségű beruházási projekttel rendelkezik. A projektcég a szükséges építési és környezetvédelmi engedélyek birtokában van. A 11 500 négyzetméter nagyságú új üzem – 47,5 millió eurós beruházással – évente mintegy 19 ezer tonna üveggyapot hőszigetelőanyag gyártására lesz képes. A tervek szerint 2025 első fél évében megkezdi az üzemszerű termelést.

A beruházás befejezését követően a közös vállalat irányításához kapcsolódó menedzsmentjogokat a Masterplast gyakorolja majd. Így a cég teljesítményét a vállalat konszolidált eredményeibe számítják be. Az ásványi alapú hőszigetelőanyagok családjába tartozó üveggyapot egyik fő alapanyaga a hulladék üveg. A gyártás során újrahasznosítanak a körforgásos gazdálkodás elvei szerint. Az üzemet környezetbarát, modern elektromos kemencéjű gyártástechnológiával szerelik fel, amelynek áramellátását részben megújuló energiaforrás biztosítja – ismertette a távirati iroda.

Az 1997-ben alapított Masterplastnak 10 országban van leányvállalata. A vállalat 2021-ben 191,5 millió euró, 2022-ben csaknem 201,8 millió euró (74 milliárd forint) árbevételt ért el. Az adózott eredménye a 2021. évi 16 millió euróról 2022-ben 15,7 millió euróra (5,8 milliárd forint) csökkent.

A BÉT prémium kategóriájában

A Masterplast Nyrt. részvényeivel a BÉT prémium kategóriában kereskednek. A papír árfolyama  2450 forinton zárt, egy éven belül 2250 és 4440 forint között változott.