2024 február 21

Reggeli Hírlevél – 2021.04.01

Belföld

Visszapattanni látszik a BUX

Úgy tűnik, hogy teljesül a papírforma, hiszen hiába az átlagosnál valamivel magasabb forgalom, visszapattanni látszik a 45000 pontos ellenállásról a BUX árfolyama, így pedig nem lenne meglepő, ha a következő napokban inkább egy lefelé tartó tendencia bontakozna is. Az európai indexek emelkedő tendenciái (különösen a DAX-é) jótékony hatásúak lehetnek, de az ellenállás áttöréséhez elegendő vásárlói erőt jelenleg nem érzek a magyar részvények mögött.

Komoly forgalom érkezett a Richter piacára

Felbolydult a Richter piaca a 9000 forintos árszint áttörését követően, komoly vásárlóerő érkezett a piacra, ami ezen papír esetén egy fontos indikátor. Napközben állt jobban is a részvény, mint a 9105 forintos záróár, de nem meglepő, hogy az alapvetően mínuszos nap visszább húzta az árfolyamot, és valószínű, hogy a napvégi profitrealizálók is inkább lefelé nyomták a grafikont. Fundamentális szempontból továbbra is stabil a cég.

MOL: ellenállásról fordul az árfolyam

A MOL lendületesebben ért az oldalazás felső határához, mint a BUX, de így is csúnyán sikerült a tegnapi nap, hiszen az átlagostól elmaradó forgalom mellett 2236 forintos áron zárt a részvény, ami 1,7%-os esésnek felel meg. Technikai szempontból van területe a további csökkenésnek, így nem lenne meglepő, ha a következő napokban inkább a medve dominálna.

Meglepetésre folytatódhat a forint szárnyalása

Ismét erősödni tudott a hazai deviza némi meglepetésre, amit támogatott a dollár gyengülése a tegnapi nap második felében. Az EURHUF közeledik a fontos 360,00 forintos támaszhoz, ami valószínűleg megállítja – időlegesen legalábbis – a szűk két hete tartó erősödést. Az euróval szemben 362,15-ön, a dollárral szemben 308,77-en jegyzik a forintot.

Külföld

Erős napja volt a tech papíroknak

Az elmúlt két hónap a növekedési/momentum részvények gyenge és a value részvények felülteljesítéséről szólt a tőkepiacokon. A tegnapi napon azonban ismét a korábban jól ismert technológiai papírok felülteljesítését láthattuk, méghozzá a nagyobb vállalatok húzták a NASDAQ-ot, annak ellenére, hogy a 10 éves államkötvény hozam 1,7% felett stabilizálódott. A DOW ezzel ellentétben nem tudott erősödni, 33 023 ponton, 0,19%-os gyengüléssel zárta a napot, ám az első negyedévben így is bővel felülteljesítette a többi indexet 7,8%-os hozamával. Az S&P500 3978 ponton, 0,36%-os emelkedéssel zárt, 2021 első negyedévében pedig 5,78%-ot erősödött és majdnem sikerült mindenkori csúcson zárnia azt. A NASDAQ100 tegnap vezette a piac emelkedését és elindult egy technikailag is biztató irányba a grafikon.  13 101 ponton sikerült befejeznie a kereskedést, 1,45%-os emelkedést felmutatva. Az első negyedév végére ezzel a NASDAQ100 is egy csekély, 1,62%-os növekedést produkált. Ma reggel azt láthatjuk, hogy az indexek határidős termékei enyhe pluszban tartózkodnak, ismét a NASDAQ vezet, 0,5% körüli emelkedéssel. Az ázsiai piacokon is pozitív volt a hangulat, átlagban 1-2% körüli emelkedést láthatunk.

Legálissá vált a rekreációs marihuána fogyasztás New Yorkban

New Yorkban is legálissá vált a marihuána rekreációs felhasználása, ami a kannabisz részvények emelkedéséhez vezetett. Andrew Cuomo aláírta a dokumentumot, ezzel New York állam a 15-ik állammá vált, ahol legális a rekreációs fogyasztás.

Támaszát teszteli az arany árfolyama

1700 dollár alatt is járt az arany árfolyama, miután több, mint 10%-ot gyengült a nemesfém árfolyama az első negyedévben. Az átoltottság növekedésével és az újranyitás egyre nagyobb valószínűségével csökkent a reálgazdasági félelem ami az arany felé terelte a befektetőket. A 2019 májusa óta húzódó trendvonal azonban megállította egyelőre az arany árfolyamának esését. Az 1680 dolláros szint szignifikáns letörése további gyengélkedést hozhat. Jelentősebb elmozdulás fölfelé pedig akkor következhet be ha az 1780-1800 dolláros szintet maga mögött tudná hagyni az árfolyam.

Továbbra is erős a dollár

Hatodik napja zár 200 napos mozgóátlaga felett a dollár index árfolyama. A tegnapi gyertya már némi bizakodásra adhat okot, azonban a grafikon továbbra sem mutatja jelét a dollár újbóli gyengülésének.