2024 július 25

Mol – esés után az olajmulti árfolyama

Nem igazán közelíti nyár közepén látott fényét a magyar részvénypiac második legnagyobb papírja, a Mol. Az olajmulti árfolyama a technikai elemzések alapján is csökkenő trendben mozog. Új gyorsjelentésre még hónapokat kell várni, addig is a finomítói marzsok és az olajár alakulása is érdekes lehet.

Mol – túl a lokális csúcson

A Mol számára mozgalmasan alakult a nyár. Sor került a sosem látott mértékű, részvényeként nagyjából 350 forintos osztalék kifizetésére, és augusztus elején a nagyvállalat gyorsjelentését is megismerhettük. Utóbbiból kiderült, hogy bár 95 milliárd feletti adózott eredményt hozott a negyedév, ez jóval elmarad a tavalyi, rendkívül magas profittól. Ennek ellenére elmondható, hogy meglehetősen jól állja a sarat a cég a változó környezetben.

A Mol eredményességére alapvető hatással van a finomítói marzsok alakulása, valamint az olajárfolyam is. Előbbi a downstream, utóbbi az upstream szegmensben csapódik le. Ezen kívül a kiskereskedelmi forgalom alakulása is fontos a fogyasztói szolgáltatások üzletág egyre jelentősebb térnyerése miatt. Mindezeket is érdemes lehet tehát figyelemmel követnünk addig, amíg nem érkezik újabb jelentés a Mol teljesítményérő.

Mol – technikai elemzés

Az OTP Elemzési Központ mai, magyar piacról szóló technikai elemzései között helyt kapott a Mol is. Szerintük a 2656-os természetes szintre ült rá a csökkenő trend alatt a részvény. Ez a mozgás további lefele mutató mintát kezd kialakítani – áll az elemzésben. A piros vastag trendvonalat érdemes követni az elemzés alapján, amely már a 2813-as szintnél futhat. Amíg ez alatt van, az OTP elemzői szerint a long oldali beszállás nem ajánlott. Erősebb támasz a 2500 alatti zónában várja a részvényt, ott lehet érdemes szerintük vételt keresni, vagy majd a trendvonal törése utáni visszatesztelésekben. Ellenállásként az elemzés a 3125-ös, valamint 3438-as értéket említette meg, míg támasz a 2656, a 2500 és a 2375 lehetnek.  

Technikai elemzés forrása: OTP Elemzési Központ

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!