2024 július 21

Minden drága – minden relatív

Manapság az uralkodó érzés a boltokban az lehet, hogy mindennek elképesztően nő az ára, egyik hétről a másikra kerülhet akár 10 %-kal is többe a kedvenc müzlink, vagy a régi jó pizzás csiga. Kiút egyelőre nem látszik, a legtöbben még magasabb ütemű pénzromlással számolnak az elkövetkezendő hónapokra. És közel sem biztos, hogy annyira közel vagyunk a csúcshoz..

Sokan mondják, hogy pénzkidobás finom vacsorákra, vagy egy nyaralásra pénzt költeni, hiszen nem maradandó a dolog. Valóban, az elfogyasztott étel nem lesz ott örökké, a nyaraláson elköltött pénzt sem tudjuk visszaváltani, sőt, semmilyen élményre költött összeg nem lesz már a miénk soha.

Míg ha veszünk egy drága órát, ékszert, bármilyen tárgyat, az megmarad, minden nap ránézhetünk a vitrinben, sőt, még beleszámolhatjuk a vagyonunkba is, ha különösen nagy értéket képvisel. De az is biztos, hogy nem ad egy hétvégre való élményt, mint egy jó balatoni nyaralás a barátokkal..

Akkor mi a megoldás? Élményekre szabad csak költeni? Dehogy! Tárgyakra szabad csak, a többi pénzkidobás? Dehogy! Épp olyan ez, mint a müzli; valakinek drága, valakinek olcsó, bizony nagyon is relatív. Az biztos, hogy arra költeni, ami nem okoz örömet, pénzkidobás, minden más viszont csak tőlünk függ, hogy megengedett-e, s nem másoktól.