2023 március 20

Kiemelkedő évet zárt a Hermes

Rekordbevétellel és rekordnyereséggel zárta a tavalyi évet a Hermes luxuscikk-gyártó – derült ki a vállalat pénteken közzétett jelentéséből.

A francia konszern arról számolt be, hogy bevétele tavaly éves szinten 23 százalékkal, 11,6 milliárd euróra, rekordszintre emelkedett. Tavalyi negyedik negyedéves 3 milliárd eurós bevétele 23 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában elértet, elemzők előzetesen 17 százalékos bővüléssel számoltak. A vállalat Franciaországban 27 százalékkal, Európa többi országában 18 százalékkal, Ázsiában 22 százalékkal, Amerikában pedig 32 százalékkal bővültek 2022-ben. Az ázsiai eladások annak ellenére is kedvezően alakultak, hogy a koronavírus-járvány miatt zárlat volt Kínában a tavalyi év nagy részében. A Hermes nyeresége éves szinten 38 százalékkal rekordszintre, 3,367 milliárd euróra emelkedett 2022-ben az egy évvel korábbi 2,445 milliárd euró után. A termékkategóriákon belül leginkább az órák értékesítéséből származó bevétel nőtt tavaly, éves szinten 46 százalékkal.

A luxusipar más neves szereplői, például a Chanel és a Louis Vuitton az utóbbi években jelentősebben emelték áraikat a márkák exkluzivitásának megőrzése érdekében, ezzel szemben a Hermes kisebb mértékben módosította az árszintet. A Hermes a januárban végrehajtott mintegy 7 százalékos áremelést a növekvő munkaerő-költségekkel indokolta, miután tavaly 4 százalékkal drágultak termékei. A vállalat a 2022. év teljesítménye alapján részvényenként 13 eurós osztalék kifizetésére tesz javaslatot – közölte a távirati iroda.