2024 február 29

Folytatódhat a tűzszünet – magyar túszt engedett szabadon a Hamász

A tűzszünet ellenére szombaton elszabadultak az indulatok. A Hamász ugyanis bejelentette, hogy nem enged szabadon több túszt, amíg Izrael eleget nem tesz a követeléseinek. Izrael válaszként megfenyegette a Hamászt, hogy folytatja Gáza bombázását, ha éjfélig nem engedik szabadon az ígért foglyokat. Katar és Egyiptom segítségével, és több, mint hét órás késleltetés után megoldódott a helyzet, és a túszok elengedése is megtörtént. A szabadon engedett túszok között volt egy magyar állampolgár is közölte Facebook posztban Szijjártó Péter.

Meg lehet hosszabbítani a tűzszünetet – A Hamász kezében a döntés?

Az október 7-én történt súlyos Hamász támadás óta most először hallgattak el a fegyverek a közel-keleti háborúban. A tűzszünet előtt megegyeztek a felek: a terrorszervezetnél levő túszok száma 240-re becsült, és ebből hajlandóak 50-et elengedni, 150 palesztin fogolyért cserébe a 4 napos tűzszünet alatt. Izrael szerint a háború újrakezdésének időpontja a Hamász kezében van. Az izraeli kormányfő hangsúlyozta, hogy a tűzszünet után Izrael tovább folytatja a háborút a Gázai övezetet uraló iszlamista csoport ellen. Azt viszont hozzátette, hogy a tűzszünet meghosszabbítható egészen addig, amíg a Hamász naponta legalább 10 túszt enged el.

Újabb túszokat engedhet szabadon a terrorszervezet

A tegnapi nehézségeket látva azonban már a 4 napos tűzszünet betartása is bizonytalanná vált. Szerencsére még az Izraeli ultimátum előtt folytatódhatott a túszok szabadon engedése. A péntek délután elengedett 24 túsz között még nem voltak magyar állampolgárok. A bonyodalmak után a Hamász militánsok szombaton 17 túszt engedtek el a Gázai övezetben lévő fogságból, míg Izrael 39 palesztin foglyot engedett el a négynapos tűzszünet legutóbbi szakaszában. Szijjártó Péter arról számolt be, hogy a szabadon engedett túszok között volt már egy magyar állampolgár is. Vasárnap várhatóan újabb csoportokat engednek szabadon a háborúban álló felek. A szombati csere több órás késés után következett be, és ez nyomatékosította a megállapodás törékenységét.

Címlapkép forrása: Shutterstock