2024 március 04

Moody’s – Csehország stabil osztályzat, Szlovákia negatív

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Csehország magasan elsőrendű, „Aa3” szintű államadós-osztályzatának kilátását a Moody’s Investors Service. A hitelminősítő elsősorban azzal indokolta a lépést, hogy Csehország függetlenítette magát az orosz földgázszállításoktól.

A Moody’s ugyanakkor negatív kilátással erősítette meg Szlovákia ugyancsak elsőrendű, „A2” szuverén besorolásának kilátását. Elsősorban a romló szlovák államháztartási egyenleg miatt. A cseh osztályzati kilátás stabilizálásához fűzött, péntek éjjel Londonban ismertetett elemzésében a Moody’s kiemelte: Csehországban jelentősen csökkentek az orosz földgázszállításokhoz kapcsolódó kockázatok. Az ország az idén függetlenné vált az orosz gáztól, és most már teljes egészében alternatív forrásokból fedezi földgázigényét. Mindemellett csökkent a cseh üzleti vállalkozások és a háztartások földgázkereslete, és ez strukturális okokra vezethető vissza.

Ukrajnai háború előtt

A Moody’s felidézi, hogy az ukrajnai háború előtt Csehország földgázigényének 98 százalékát fedezte csővezetékeken importált orosz földgázból. Jelenleg azonban a cseh gáztározók töltöttsége 99 százalékos, és ez az éves fogyasztás 52 százalékára elegendő. Az Európai Unió egészében a tározókban lévő földgázmennyiség az éves felhasználás átlagosan 30 százalékának felel meg. Ezt hangsúlyozza elemzésében a Moody’s. A cég szerint a cseh „Aa3” besorolás megerősítését a cseh gazdaság robusztus növekedési dinamikája és versenyképessége. A lakossági vagyontömeg növekedése, a jó minőségű intézményrendszer, a hatékony szakpolitikai döntéshozatal, a viszonylag alacsony államadósság-teher, valamint a gazdaság nagyon erőteljes adósságtűrési mérőszámai támasztják alá.

Mindehhez járul Csehország mérsékelt kitettsége a geopolitikai kockázatokkal szemben. A Moody’s előrejelzése szerint a prágai kormány által összeállított költségvetési konszolidációs csomag 2024-ben 2,4 százalékra, 2025-ben 2 százalékra csökkenti a hazai össztermékhez (GDP) mért cseh államháztartási hiányt a 2020-2023-as időszak 4,5 százalékos átlagáról – ismertette a távirati iroda.

Szlovák besorolás

A hitelminősítő ugyanakkor a negatív kilátásának fenntartását azzal indokolta, hogy várakozása szerint a tavalyi 2 százalékról az idén 6 százalékra, jövőre 6,5 százalékra emelkedik a szlovák költségvetési deficit. Tekintettel a szlovák kormány jelenős szociális, energiaár-támogatási és védelmi kiadási kötelezettségvállalásaira. A Moody’s prognózisa szerint ebben a környezetben a GDP-arányos szlovák államadósság-ráta a 2023-ra várt 57,2 százalékról 2024-ben 60,4 százalékra, 2025-ben 63 százalékra emelkedik. Vagyis átlépi a 60 százalékos maastrichti tűréshatárt.

Forrás: shutterstock.com