2024 március 04

Totális káosz – Izrael éjfélkor újra megkezdheti a Hamász bombázását?

Mindenki megkönnyebbülésére a fegyverek valóban elhallgattak péntek reggelre, és megkezdődött a tűzszünet a Hamász és Izrael között. A hangos, másfél hónapja tartó robbanások után csend lett a csatatéren. A bombázás utáni látvány hátborzongató. A nyugalom nem tartott sokáig, hiszen úgy tűnik a Hamász megszegte az egyezséget, Izrael pedig ultimátumot adott a terrorszervezetnek. Szerintük viszont Izrael tért el a megállapodásban foglaltaktól. Az indulatok elszabadultak, és a helyi médiajelentések szerint az izraeli hadsereg folytathatja Gáza bombázását, ha a Hamász nem engedi szabadon a foglyokat izraeli idő szerint éjfélig. Al Jazeera szerint egyelőre az izraeli média jelentésén kívül nem tudják megerősíteni, hogy valóban újra indulhat-e Gáza bombázása.

Hatalmas a tét, emberek életével játszik a Hamász?

Az eredetileg szerdán induló tűzszünetre egészen péntekig kellett várni mert a Hamász még nem nyújtotta be azoknak az izraelieknek a listáját, akiket szabadon engednek. Pénteken viszont megkezdődött a tűzszünet, és a túszok első csoportját már szabadon is engedte a terrorszervezet. Most viszont bejelentették, hogy addig késleltetik a túszok második csoportjának szabadon bocsátását, amíg Izrael nem hajlandó a segélyszállítókat beengedni Gáza északi részére. Az Izrael-Hamász háború brutalitása több országból váltott ki heves indulatokat, és a tűzszünet felrúgása csak olaj lesz a tűzre. A kitelepített palesztinok a rövid szünetet kihasználva visszatértek otthonaikba, de legtöbben csak teljes pusztítást találtak. Az október 7-én történt Hamász támadás óta Izrael fáradhatatlanul bombázta Gáza városát.

Háború – fenyegetés vagy blöff?

A Hamász – Izrael azon bejelentését, hogy éjfélkor folytatják a háborút – csak üres fenyegetésnek nevezte. Osama Hamdan, a Hamász politikai hivatalának egyik tagja szerint ezek a fenyegetések nem fogják megváltoztatni az álláspontjukat. A háború már így is rengeteg emberéletet követelt, viszont a helyzetet még veszélyesebbé tette, hogy az eddig bombázás alatt levő területekre most visszatértek az emberek.

Címlapkép forrása: Shutterstock