Rendkívüli Hírek:

2024 február 27

Háború – Borult az alku, nem lesz fegyverszünet?

Szerdáig kellett várni az alkura, viszont azonnal problémák merültek fel. A tűzszünet valószínűleg nem marad el, de leghamarabb csak pénteken kezdődhet. Mutatjuk milyen események eredményezték az újabb feszültségeket, és miért nem tudott Izrael és a Hamász megegyezni a tűzszünet kezdetében.

Komplikáció lépett fel – A Hamász bukhatja a tűzszünetet?

Az október 7-én történt súlyos Hamász támadás óta folyik a vérontás a közel-keleti háborúban. Izrael és a Hamász összecsapása rengeteg áldozatot követelt, és a világ egyre jobban felháborodott az izraeliek brutalitására. A jelentések szerint a háború kezdete óta meggyilkolt palesztinok száma 14 ezer fölé emelkedett, köztük körülbelül 6000 gyerek vesztette életét. Szerdán viszont megszületett az első békülés irányába mutató lépés a konfliktus kezdetet óta. Szerda este sajtótájékoztatót tartott Tel-Avivban Benjámín Netanjáhú miniszterelnök, aki elmondta, hogy: „A katonai és politikai erőfeszítések együttesen tették lehetővé túszaink szabadon bocsátását.”

A megegyezés lényege az volt, hogy legalább 50 túsz szabadulhat ki a Hamász fogságából, cserébe palesztin gyermekeket és nőket engednek ki az izraeli börtönökből. A terrorszervezet a becslések szerint több, mint 200 embert tart fogva Gázában. A tűzszünet ezen megegyezés részeként léphetett volna életbe, most azonban komplikációk léptek fel.  A legfrissebb források szerint azért tolódik a megállapodás, mert a Hamász még nem nyújtotta be azoknak az izraelieknek a listáját, akiket csütörtökön szabadon engednek.

Izrael-Hamász konfliktus: A háború folytatódik

Az izraeli kormányfő hangsúlyozta, hogy a tűzszünet után Izrael tovább folytatja a háborút a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász ellen. Már többen is felszólították Izraelt, hogy tegyenek meg mindent a palesztin civilek védelme érdekében, ezzel csökkentve a halálos áldozatok számát. Izrael várhatóan megnyeri majd a Hamász elleni háborúját, azonban úgy tűnik a brutalitás miatt politikailag már esélye sincs a győzelemre.

Címlapkép forrása: Shutterstock