2024 február 28

Illegális bevándorlás – Ötven határőrrel erősít a Frontex

Az Európai Unió ötven határőrrel támogatja Finnország határvédelmének megerősítését – tájékoztatott az EU határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex.

A varsói központú uniós ügynökség közleményében azt közölte, hogy a határőrök mellett egyéb feladatokat is ellátó személyzetet, valamint felszerelést, köztük járőrözésre alkalmas autókat telepít a finn határellenőrzési tevékenység megerősítésére. „A jelentős erősítés várhatóan a jövő héten érkezik meg a finn határra. Jól példázza a Frontexnek a gyors reagálás és hatékony támogatás iránti elkötelezettségét” – fogalmaztak. Az ügynökség közölte: a Frontex szerepe a finnországi szolgálat során nem kizárólag a határbiztonsági intézkedésekre szorítkozik. A november 29-én állomáshelyüket elfoglaló határőrök egyebek mellett segítik majd a migránsok nyilvántartásba vételét, a civil alkalmazottak között pedig okmányszakértők és tolmácsok foglalnak majd helyet.

A Frontexnek jelenleg tíz tisztje dolgozik a finn határokon – közölték. A Frontex közleménye Hans Leijtens igazgatót idézte, aki azt mondta: az uniós ügynökség Finnországnak nyújtott támogatása túlmutat a logisztikán. A további személyzet telepítése az Európai Unió egységes fellépését mutatja az egyik tagját érintő hibrid kihívásokkal szemben. Amikor egy tagország összetett határproblémákkal szembesül, Európa egységesen kiáll mellette, és kézzelfogható segítséget nyújt támogatására. Finnország 1340 kilométeres külső határai egyben az EU határai is, így ezek biztonsága közös európai érdek – ismertette a távirati iroda.

A Frontex tisztában van a küldetés humanitárius vetületével. Amellett, hogy eltökélt Európa határainak őrizete mellett, elkötelezett minden ember alapvető jogának és méltóságának tiszteletben tartása mellett is – közölte az ügynökség.

Fotó: frontex.europa.eu