Rendkívüli Hírek:

2024 február 27

Sokkoló bejelentés – Folytatódik a túszdráma?

A hétfői nap legforróbb témája az Izrael-Hamász közti tűzszünet meghosszabbítása volt. Elmondása szerint Izrael nyitott a fegyverszünet meghosszabbítására Gázában, ha a Hamász további foglyokat enged szabadon. Egészen estig kellett várni a Hamász döntésére. Egy nappal a tűzszünet vége előtt Egyiptom, Katar és az Egyesült Államok is annak meghosszabbításán fáradoztak. Most azonban meglepő hírek érkeztek, folytatódik a tűzszünet?

Szorult a hurok, Katar jó híreket közölt

Az alapmegállapodás szerint kedd reggelre véget érhet a Hamász és Izrael közötti 4 napos tűzszünet. Ezen viszont lehet változtatni, ha a terrorszervezet elfogadja Izrael ajánlatát. Mostanra pattanásig nőtt a feszültség azonban Diaa Rashwan, az Egyiptomi Állami Információs Szolgálat vezetője hétfő délután azt közölte, hogy Egyiptom és Katar közel állnak ahhoz, hogy két nappal meghosszabbítsák a fegyverszünetet. A bejelentés idején azonban már szorult a hurok, és csak órák voltak hátra a háború folytatásáig. Egy órával később azonban Katar sokkolta a világot. Az Aljazeera.com értesülése szerint ugyanis a katari külügyminisztérium bejelentette, hogy két nappal meghosszabbítják a gázai fegyverszünetet. Majed Al-Ansari, a katari külügyminisztérium szóvivője nyilatkozatában megerősítette, hogy a megszületett a megállapodás. Pár perccel később a palesztin csoport is megerősítette a híreket.

Így bánt a foglyokkal a Hamász

A szombati káosz után a Hamász militánsok 17 túszt, míg Izrael 39 palesztin foglyot engedett el. A pénteken megkezdett tűzszünet óta pedig a Hamász 58, Izrael pedig 117 fogvatartottat engedett el. Ennek ellenére a becslések szerint a terrorszervezet még körülbelül 180 túszt tart fogva.

Egyre több részletet tudunk a Hamász foglyokkal való bánásmódjáról, akiket hatalmas csarnokokban tartottak, becslések szerint öt emelettel a föld alatt. Alapvető ételeik voltak, mint például a humusz és a kenyér. Zöldséget vagy gyümölcsöt azonban nem kaptak. Némelyiküknek volt hozzáférése rádióhoz vagy TV-hez, amelyből értesültek arról, hogy Izrael mindent megtesz megmentésükért. Az egészségügyi problémákkal szenvedők gyógyszeres kezelést is kaptak. A sok apró részlet egyre tisztább képet fest a túszok helyzetéről.

Címlapkép forrása: Shutterstock