2024 május 29

Megérkezett a kínai inflációs adat

Kínában 0,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak márciusban éves szinten – közölte az ázsiai ország statisztikai hivatala csütörtökön. Elemzők nagyobb mértékű, 0,4 százalékos emelkedéssel számoltak a februári 0,7 százalékos növekedés után.

Havi szinten ugyanakkor 1,0 százalékkal csökkent a fogyasztói árindex, a februári 1,0 százalékos emelkedést követően. Az elemzői konszenzusban 0,5 százalékos csökkenés szerepelt márciusra. Kínában tavaly októbertől idén januárig zsinórban négy hónapban csökkentek a fogyasztói árak éves szinten, ez volt a leghosszabb deflációs időszak 2009 októbere óta. A statisztikai hivatal számításai szerint márciusban sorozatban kilencedik hónapja csökkentek az élelmiszerárak Kínában éves viszonylatban, márciusban 2,7 százalékkal estek a februári 0,9 százalékot követően.

Az élelmiszer- és energiaárak nélküli maginfláció 0,6 százalék volt márciusban éves összevetésben a februári 1,2 százalék után. Ugyancsak csütörtökön közölte a statisztikai hivatal, hogy márciusban az elemzői várakozásokkal összhangban 2,8 százalékkal csökkentek a termelői árak éves összevetésben a februári 2,7 százalékos esést követően. A márciusi volt zsinórban a 18. hónap, amikor csökkentek a termelői árak Kínában. A termelői árak havi szinten 0,1 százalékkal csökkentek márciusban a februári 0,2 százalékos esést követően – közölte a távirati iroda.

Címlapkép forrása: Shutterstock