Rendkívüli Hírek:

2024 február 24

Kínában csökkentek a fogyasztói árak novemberben

Novemberben a vártnál nagyobb mértékben csökkent a fogyasztói árindex Kínában. Elsősorban az élelmiszerárak visszaesésének köszönhetően a pekingi nemzeti statisztikai hivatal jelentése alapján.

Novemberben Kínában a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest a várt 0,1 százaléknál nagyobb mértékben, 0,5 százalékkal, 2020 novembere óta a leggyorsabb ütemben csökkentek az előző havi 0,2 százalékos esés után. Az élelmiszerárak már az ötödik egymást követő hónapban mérséklődtek. Novemberben 4,2 százalékkal, több mint 2 éve a legnagyobb mértékben csökkentek, miután októberben 4,0 százalékkal süllyedtek. Az élelmiszerárak novemberi csökkenése elsősorban a sertéshús árának jelentős zuhanására vezethető vissza.

Eközben a nem élelmiszer jellegű árucikkek ára novemberben lassuló ütemben, 0,4 százalékkal százalékkal emelkedett éves bázison az októberi 0,7 százalék után. A ruházati cikkek ára 1,3 százalékkal nőtt novemberben az előző havi 1,1 százalékot követően, az egészségügyi szolgáltatások ára változatlan ütemben, 1,3 százalékkal nőtt, míg az oktatási szolgáltatásoké 1,8 százalékkal emelkedett az októberben jegyzett 2,3 százalék után. Az élelmiszerárak és energiaárak nélkül kalkulált éves maginfláció október után novemberben is 0,6 százalékos volt.

Novemberben a vártnál nagyobb mértékben csökkent a fogyasztói árindex Kínában, elsősorban az élelmiszerárak visszaesésének köszönhetően.

Havi bázison a fogyasztói árindex az előző havi és a várt 0,1 százalék helyett 0,5 százalékkal csökkent novemberben. A termelői árak novemberben a 2,8 százalékos piaci várakozás helyett 3,0 százalékkal csökkentek éves bázison. Az októberi 2,6 százalékos éves csökkenés után. Kínában a termelői árak novemberben immár a 14. egymást követő hónapban csökkentek.

Borítókép forrása: Shutterstock