Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Meglepetésre lassult a svájci infláció

Svájcban a fogyasztói árak az elemzői várakozásoknál kevésbé, 1,3 százalékkal nőttek januárban az egy évvel korábbiakhoz mérve a decemberi 1,7 százalékos emelkedés után – derült ki a svájci statisztikai hivatal keddi adataiból. Az elemzők előzetesen 1,7 százalékos adatra számítottak januárra is.

A januári ráta 2021 októbere óta a legalacsonyabb volt. Az éves infláció lassulása elsősorban a lakhatás és közműdíjak, az élelmiszerek és az alkoholmentes italok, valamint az éttermi és szállodai szolgáltatások árának lassabb emelkedését tükrözte.

A fogyasztói árak az elemzői várakozásokban szereplő 0,6 százalék helyett 0,2 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest januárban az előző havi stagnálást követően.

Legutóbbi kamatdöntő ülésén, december 14-én a svájci központi bank (SNB) a piaci várakozásoknak megfelelő szinten tartotta az alapkamatot, megjegyezve, hogy az inflációs nyomás enyhén csökkent.

A svájci jegybank legutóbb tavaly júniusban emelte az irányadó rátát, 25 bázisponttal, a jelenleg is érvényes 1,75 százalékra, azóta szeptemberi és decemberi döntésével is változatlanul hagyta. Tavaly június volt az első hónap 2022 januárja óta, amikor a svájci infláció visszatért az SNB 0 és 2 százalék közötti inflációs célsávjába, azóta folyamatosan a céltartományban van.

befektetés hozam