2024 február 21

Eladja banki üzletágának zömét a Tesco

Eladja banki üzletágának zömét a Tesco. A legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat a Londoni Értéktőzsdén (LSE)  ismertetett tájékoztatásában közölte, hogy a Tesco Bank lakossági hitelezési, betéti és hitelkártyarészlegét az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi szolgáltató csoport, a Barclays veszi meg.

Tesco a banki ágazat

A beszámoló szerint a tranzakció révén 7,7 milliárd font (3500 milliárd forint) értékű tőkeintenzív eszközállomány és 6,7 milliárd font (3050 milliárd forint) pénzügyi kötelezettség kerül ki a Tesco pénzügyi mérlegéből. A Tesco szerint az ügyletből mindent egybevetve hozzávetőleg egymilliárd font (455 milliárd forint) készpénzbevétel várható, és ennek nagy részét a cég részvény-visszavásárlás formájában visszajuttatja a részvényeseknek. A Tesco a banki ágazat biztosítási, pénzautomata-üzemeltetési, utazási és ajándékkártya-tevékenységét megtartja. A pénteki tőzsdei beszámoló szerint ezek enyhe tőkeintenzitású, jövedelmező üzletágak, amelyek szoros kapcsolatban vannak az üzletlánc kiskereskedelmi alaptevékenységével.

A Tesco tájékoztatása szerint a tranzakció a Barclays bankcsoporttal létrehozott, egyelőre tíz évre szóló stratégiai partneri viszonyrendszer része, amelynek keretében a Tesco Bank jelenlegi 2800 alkalmazottja átkerül a Barclays állományába. Az ügylet zárása a felügyeleti hatóság jóváhagyása esetén az idei naptári év második felében várható. Az 1997-ben alapított Tesco Bank a tavalyi pénzügyi évben 85 millió font kiigazított, adózás előtti működési eredményt ért el. A tranzakció pénteki bejelentése után a Tesco részvénye 1,4 százalék körüli erősödéssel 2,89 font környékén mozgott a Londoni Értéktőzsdén.

A Tesco legutóbbi időközi jelentése szerint a nagy-britanniai, az írországi és a közép-európai Tesco-érdekeltségek azonos eladótérre számolt csoportszintű értékesítése a január 6-án zárult 19 hétben 7,5 százalékkal emelkedett éves összevetésben. A 19 hetes vizsgált időszak átlagán belül a 2023-2024-es üzleti év november 25-én véget ért harmadik negyedében a forgalom 6,6 százalékkal, a január 6-án zárult további hat hétben – vagyis a karácsonyi időszakban – 6 százalékkal nőtt.

Értékesítési adatok

A vállalatcsoport az időközi értékesítési adatok ismertetésével egy időben közölte: az idei üzleti év egészére 2,75 milliárd font körüli kiigazított működési szintű nyereségre számít. Az addigi útmutatásában megjelölt 2,6-2,7 milliárd fontos célsáv helyett.