2024 május 21

Joe Biden erősíti Tajvan védelmét és betilthatja a TikTok-ot

Kína jelezte, hogy válaszlépéseket tehet, miután Joe Biden amerikai elnök aláírta a Tajvan védelmi rendszerének megerősítését célzó törvényt. Valamint arra törekszik, hogy a TikTok kínai tulajdonosát rávegye a közösségi médiafelület eladására.

Joe Biden nem kegyelmez

Biden szerdán írta alá a katonai segélycsomagról szóló jogszabályt, amelynek nagy része Ukrajnának megy, hogy segítsenek az orosz invázió kivédésében. Valamint Izraelnek is küldtek segélycsomagot. Az elnök aláírt egy, a segélytörvényhez kapcsolódó külön törvényjavaslatot is, amely betiltja a TikTokot az Egyesült Államokban, amennyiben kínai tulajdonosa, a ByteDance nem válik meg az alkalmazástól a következő kilenc hónapban. Lin Jian kínai külügyminisztériumi szóvivő felszólította az Egyesült Államokat, hogy ne hajtsa végre a jogszabály „negatív, Kínával kapcsolatos” részeit – áll a Reuters hírügynökség közleményében.

Óriási segélyek érkeznek Tajvanba

„Ha az Egyesült Államok makacsul ragaszkodik álláspontjához, Kína határozott és erőteljes lépéseket fog tenni saját biztonsági és fejlesztési érdekeinek védelmében” – mondta Lin. Az Egyesült Államok Tajvan legfontosabb nemzetközi támogatója és fegyverszállítója, még hivatalos diplomáciai kapcsolatok hiányában is. Kína, amely Tajvanra saját területének tekint, többször követelte a fegyvereladások leállítását. Tajvan demokratikusan megválasztott kormánya, amely elutasítja Kína szuverenitási igényeit, pozitívan fogadta az új jogszabályt. Mondván, hogy az segít fenntartani a biztonságot a régióban.

Képek forrása: Shutterstock