2024 május 25

Történelmi jelentőségű a látogatás – legalábbis a kínai nagykövet szerint

Hszi Csin-ping kínai államfő jövő heti hivatalos magyarországi látogatása mérföldkő lesz a két ország közötti kapcsolatok történetében és új lendületet adhat az együttműködés erősítésében.

Valamint fontos globális hatásokkal is jár – jelentette ki Gong Tao, Kína magyarországi nagykövete sajtótájékoztatón, Budapesten. A kínai elnök Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására érkezik Magyarországra május 8-án. Hszi Csin-ping 2019 utáni első európai útja során Magyarország mellett érinti Franciaországot és Szerbiát. Kínai államfő utoljára 20 éve járt hivatalos úton Magyarországon – mondta Gong Tao. Az állami látogatáson Hszi Csin-ping Orbán Viktorral és Sulyok Tamással a kétoldalú kapcsolatok mellett a Kína-Európa viszonyról, valamint a két országot érintő nemzetközi és regionális kérdésekről folytat eszmecserét.

Diplomáciai kapcsolatok helyreállításának 75. évfordulója

A nagykövet elmondta: Hszi Csin-ping látogatása egybeesik a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok helyreállításának 75. évfordulójával. A kínai elnök látogatásán több kétoldalú egyezmény aláírására is sor kerül – tájékoztatott. Az elmúlt években Hszi Csin-ping és Orbán Viktor vezetésével Kína és Magyarország átfogó stratégiai partnerséget alakított ki, és ez az együttműködés egyre szélesebb területeken haladhat előre – mondta a diplomata. Kijelentette, hogy a két ország közötti kapcsolatok pragmatikus fejlődéséhez a politikai alapok biztosítottak, Kína és Magyarország kölcsönösen tiszteletben tartja egymás fejlődési útját.

Kiemelte: az Egy övezet, egy út kezdeményezés egybeesett a magyar kormány Keleti Nyitás politikájával, és ennek keretében mindkét fél érdekelt az együttműködés elmélyítésében, újabb beruházásokban, amelyek kiterjednek az infrastruktúrára, érintik a telekommunikációt, a vegyipart, valamint a megújuló energia mellett az elektromosjármű-ipart, amelyek a gazdasági kapcsolatoknak adhatnak újabb lendületet – fogalmazott. Kérdésre válaszolva a nagykövet elmondta: a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztése az Egy övezet, egy út kezdeményezés egyik zászlóshajó projektje. Ennek lezárultával a két főváros közötti utazási távolság 8 óráról 3 órára csökken.

A BYD első európai gyárának kiválasztásában is fontos szempont volt Szeged földrajzi fekvése – tette hozzá. A gazdasági kapcsolatokra kitérve elmondta, hogy Magyarország évek óta Kína első számú befektetési célpontja, és legnagyobb külkereskedelmi partnere az Európai Unió mellett. A turisztikai kapcsolatokat segítheti, hogy márciustól vízum nélkül utazhatnak magyar turisták Kínába, továbbá a nyártól a két ország közötti közvetlen légi kapcsolatok száma 20-ra emelkedhet, ami a régiós országok között a legnagyobb.

Peking és a magyar soros uniós elnökség

Az MTI kérdésére elmondta, hogy Peking a magyar soros uniós elnökségtől azt várja, hogy a magyar fél Kínával szemben racionális és pragmatikus politikára törekszik majd, és erre ösztönzi az Európai Unió többi államát. Hozzátette: Kína mindig hosszú távon tekint az Európával való kapcsolatra, és Magyarországhoz hasonlóan az összekapcsolódást és konnektivitást támogatja, ellenzi a blokkosodást, az ideológiai alapú megközelítést. Emlékeztetett, hogy idén ünnepli alapításnak 20 évfordulóját a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola. A diplomáciai kapcsolatok 75. évfordulója alkalmából a következő hónapokban több kulturális rendezvényt tartanak – jelezte Gong Tao.