2024 július 14

USA: Visszaesett a Conference Board gazdasági teljesítményindex

Májusban már a harmadik egymást követő hónapban csökkent az amerikai Conference Board gazdaságkutató intézet összetett teljesítményindexe, miután februárban két éve először emelkedett.

A Conference Board amerikai gazdaságra vonatkozó összetett indexe, a LEI (Leading Economic Index) májusban az előző havi értékéhez képest 0,5 százalékkal, 101,2 pontra csökkent az áprilisi 0,6 százalékos havi esést követően. Az index 100 pontos értéke a 2016-os kiinduló szintet jelzi. A LEI jelenlegi állása 2 százalékos kumulatív csökkentést jelez a 2023 novembere és 2024 májusa közötti hathónapos időszakra, ami kevésbé meredek teljesítménycsökkenés az előző hathónapos periódus (2023. május – 2023. október) 3,4 százalékánál – ismertette a távirati iroda.

A LEI index kiszámításánál figyelembe veszik egyebek mellett a részvényárfolyamok alakulását, a fogyasztói bizalom várható változásait, a feldolgozóipar, illetve a szolgáltató szektor teljesítményét, és a tapasztalatok szerint a mutató nagy pontossággal jelzi előre a gazdasági ciklusok alakulását. Justyna Zabinska-La Monica, a Conference Board üzleti ciklus mutatóiért felelős vezető közgazdásza azt mondta, hogy a LEI mutatója elsősorban az új megrendelések csökkenése, a jövőbeli üzleti feltételekkel kapcsolatos gyenge fogyasztói hangulat és az alacsonyabb építési engedélyek miatt süllyedt májusban. Hozzátette, hogy bár az index hat hónapos növekedési üteme negatív maradt, a LEI jelenleg nem jelez recessziót. Úgy vélte, hogy a reál-GDP növekedése tovább lassul, 2024 második és harmadik negyedévében évesítve nem éri majd el az 1 százalékot.