2024 július 20

Csökkent az eladott használt lakások száma

Csökkent az Egyesült Államokban az eladott használt lakások száma májusban.

Az ingatlanforgalmazók szakmai képviseleti szervezete, a National Association of Realtors (NAR) honlapjára pénteken fölkerült adatok szerint szezonális kiigazítással, évesítve az előző havihoz képest 0,7 százalékkal, 4,11 millióra csökkent a használtlakás-eladások száma az Egyesült Államokban májusban azután, hogy egy hónappal korábban, áprilisban 1,9 százalék esést regisztráltak. A tényleges májusi értékesítés felülmúlta a 4,08 milliós piaci várakozást. Éves összevetésben 2,8 százalék volt a visszaesés idén májusban.

A használt lakások mediánára éves bázison 5,8 százalékkal, 419 ezer 300 dollárra, rekordszintre nőtt májusban, amikor már a 11. egymást követő hónapban mértek éves szintű emelkedést. Az eladásra váró lakások száma 1,28 millió volt májusban, 6,7 százalékkal több, mint áprilisban, és 18,5 százalékkal több, mint tavaly májusban.

Az eladások májusi üteme mellett 3,7 hónapba telne értékesíteni az összes vevőre váró használt lakást. A szakértők általában 4-5 hónapot tekintenek egészséges mértékűnek a kereslet és a kínálat közötti egyensúly szempontjából. Az amerikai lakáspiacon a használt ingatlanok adásvétele teszi ki a teljes forgalom mintegy 90 százalékát.

Képek forrása: Shutterstock