2024 július 14

Javult a munkanélküliség az USA-ban

Az Egyesült Államokban 5 ezerrel, 238 ezerre csökkent, azonban így is 2023 augusztusa óta a második legmagasabb volt az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma a múlt héten – közölte az amerikai munkaügyi minisztérium.

Az elemzői konszenzusban ezzel szemben csökkenést jelző adat, 235 ezer szerepelt. A múlt héten a segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag – amely segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat – 5500-zal, 232 750-re, tavaly szeptember óta a legmagasabbra emelkedett. A június 8-án zárult héten a tartósan munkanélküli segélyt kérők száma az előző heti 1 millió 813 ezer után 1 millió 828 ezer, idén január óta a legmagasabb volt. Meghaladta az elemzők által várt 1 millió 810 ezret. Az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma történelmileg visszatekintve még mindig alacsony szinten áll. Alakulása azt mutatja, hogy az Egyesült Államok munkaerőpiacának feszessége enyhül. Szakértők szerint az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők számának 280 ezres szintje utalna az amerikai foglalkoztatás növekedésének jelentős lassulására – ismertette a távirati iroda.

„Az elbocsátások száma összességében továbbra is alacsony. Azt jelezi, hogy a vállalatok még mindig vonakodnak a jelentősebb létszámcsökkentéstől” – nyilatkozta Rubeela Farooqi, a High Frequency Economics vezető közgazdásza. Az elemzők kiemelt figyelemmel kísérik az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők számának alakulását. Az amerikai munkaerőpiac helyzete meghatározó az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kamatdöntéseiben. A Fed a piaci várakozásoknak megfelelően ismét nem változtatott az 5,25-5,50 százalékos irányadó dollárkamat-tartományon június 12-én végződött kétnapos kamatdöntő ülésén.