2024 július 18

USA – Csökkentek a jelzáloghitel kamatok

Az Egyesült Államokban minimálisan csökkent a 30 éves jelzáloghitelek kamata a július 5-én záródott héten – közölte az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America – MBA) szerdán.

Az MBA által közzétett adatok szerint a 30 éves lejáratú, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata 766 550 dollárig az előző heti 7,03 százalékról 7 százalékra süllyedt. A 30 éves lejáratú, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata tavaly október végén 2000 szeptembere óta, több mint 23 éve a legmagasabb szinten, 7,90 százalékon állt. Ugyancsak szerdán ismertették, hogy a jelzáloghitel-igénylések száma az Egyesült Államokban szezonálisan kiigazított alapon 0,2 százalékkal csökkent a múlt héten heti összevetésben.

Az MBA adatai szerint a lakáshitel-refinanszírozási kérelmek száma 2 százalékkal csökkent az Egyesült Államokban, ami így már a negyedik egymást követő heti visszaesés, reagálva a magas kamatlábra. A lakáshitel-refinanszírozási kérelmek száma ugyanakkor 28 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel ezelőtt ugyanezen a héten.