2024 július 20

Hatalmas nyomás nehezedik Joe Biden-re

Joe Biden elnök minden szavára, minden lépésére egy aggódó világ tekintete szegeződik, amely azt figyeli, hogy a júniusi vitájához hasonló újabb gyengébb teljesítményt nyújt-e, ami újabb felhívásokat vált ki belőle, hogy hagyja ott a 2024-es elnökjelöltségért folyó versenyt.

A következő nagy próbatétel csütörtökön következik, amikor Joe Biden a NATO-csúcson önálló sajtótájékoztatót tart. November óta először áll egyedül a sajtó elé. Sajtótájékoztatót tartott már Ukrajna, Kenya és Japán vezetőivel is 2024-ben.

A 81 éves Biden egyelőre meg nem határozott számú kérdést fog feltenni a riportereknek, és az esemény várhatóan körülbelül ugyanannyi ideig fog tartani, mint a novemberi, amely 21 percig tartott.

A 17:30-ra (21:30 GMT) tervezett esemény előtt a Fehér Ház szorgalmasan segítette az elnök felkészülését, és megpróbálta kijátszani a kérdéseket, amelyeket az újságírók fel fognak tenni – mondta egy jól értesült forrás.

Újabb baklövések

A június 27-i vita óta eltelt két hétben Biden újabb csalódást keltő teljesítményt nyújtott az ABC Newsnak adott interjúban. Ez megerősítette egyes demokraták aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy képes-e legyőzni Donald Trumpot a november 5-i választáson.

Joe Biden azonban a nyilvános rendezvények széles skáláján is részt vett botlás nélkül, többek között kampánystopokon Észak-Karolinában, New Yorkban, New Jerseyben, Pennsylvaniában, Wisconsinban és Virginiában.

A keddi NATO-csúcstalálkozón elmondott, jól megszervezett, erőteljes beszéde azzal zárult, hogy Biden óvatosan Jens Stoltenberg főtitkár nyakába akasztotta az elnöki szabadságérmet, a demokraták és a Fehér Ház munkatársainak megkönnyebbülésére – írja a Reuters.

Elemzők szerint Joe Biden minden egyes megjelenését alaposan meg fogják vizsgálni, az örökkévalóságig.
Larry Sabato, a Virginiai Egyetem Politikai Központjának vezetője szerint Biden egy amerikai elnöktől „rendkívül szokatlan” területen mozog.

„Ha csak egy apró hiba, egy elmosódott szó vagy ilyesmi, szerintem az emberek elnézik. De ha bármi olyasmi történik, ami megközelíti azt, amit a vitán láttunk, akkor a Demokrata Párt zűrzavarba kerülne” – mondta Sabato.

Még ha Biden soha nem is ismétli meg a vitát viselkedését, akkor is fennáll annak a veszélye, hogy az őt háttérbe szorító lendület tovább erősödik.

További interjúk és sajtótájékoztatók

Néhány demokrata azt javasolta, hogy ha Joe Biden gyakrabban kerülne a nyilvánosság elé, az enyhítené az aggodalmakat.

Három és fél éves hivatali ideje alatt Biden kevesebb sajtókonferenciát és interjút tartott együttvéve, mint az 1980-as évekbeli Ronald Reaganig visszamenőleg az elnöksége azonos szakaszában lévő elnökök – mutatták ki Martha Joynt Kumar elnöki kutató adatai.

Joe Biden elmarad az előző elnökök adataitól

Évente átlagosan 10,5 sajtótájékoztatót tartott, szemben Trump évi 22, illetve George H.W. Bush 35,5 sajtótájékoztatójával – derül ki a Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem elemzéséből, új lapot nyit a tanulmány. Reagan kevesebbet tartott, évi 5,8-at.

Biden több kérdésre válaszolt, mint Bill Clinton vagy Barack Obama, de kevesebbre, mint George H. W. Bush és George W. Bush, és jóval kevesebbre, mint Trump.
A csütörtöki sajtótájékoztató után Biden következő nagyinterjúja hétfőn lesz az NBC műsorvezetőjével, Lester Holt-tal.

„Rengeteg szem lesz Joe Biden minden egyes lépésére szegezve” – mondta egy, a Fehér Házhoz közel álló demokrata stratéga. „Alaposabban fogják vizsgálni – mindent, amit mond és tesz.”

Biden vezető tanácsadói három szakaszban gondolkodnak a teljesítménybeli akadályokról és a mindennapi szerepléseiről. Túl kell jutni egy hétfőn a texasi Austinban a polgárjogokról szóló nagy beszédén, majd a chicagói demokrata konvención, ahol Bident augusztus közepén hivatalosan is jelölni fogják, és onnan a végső lökést a november 5-i választások napjáig – mondta egy közvetlen ismeretekkel rendelkező forrás.

A hatvanas évekbeli Lyndon Johnson elnök elnöki könyvtárában mondott texasi beszéde párhuzamot vonhat Johnsonéval, aki 1968-ban a vietnami háború kezelése miatt visszalépett a demokrata jelöltségtől.

Biden, aki karrierpolitikus, jóval fiatalabb korában is előfordult, hogy rosszat mondott.

Elnökként tűz alá vette, amiért azt mondta: Az Egyesült Államok katonailag megvédi Tajvant, ha az ázsiai országot Kína megtámadja – ez a politika nem volt egyértelmű -, és amiért Hszi Csin-ping kínai vezetőt „diktátornak” nevezte.

Az utóbbi időben a Fehér Ház és Biden korlátozta az újságírókkal való informális interakciókat, amelyek során rögtönzött válaszokat adott a bekiabált kérdésekre, miközben utazott vagy távozott egy eseményről. 2021-ben Biden 158 „eszmecserét folytatott riporterekkel” – állapította meg a UC Santa Barbara projektje, új lapot nyit. Idén június 9-ig mindössze 38-at folytatott.

A hivatalban lévő elnöknek még hosszú út áll előtte a választásig. Előttünk áll: Egy újabb vita Trump ellen, amelyet szeptember 10-re terveznek.