2024 május 30

Tényleg jön a tárgyalás – Trump

A New York-i esküdtszék csütörtökön megszavazta, hogy vádat emeljenek Donald Trump volt elnök ellen. Az ügy a 2016-os választások előtti események miatt indult. A vád szerint Trump, 130 ezer dollárt fizetett Stormy Daniels pornószínésznek, hallgatásáért cserébe – közölte ügyvédje a CNBC-vel.

Izgalmas hét áll előttünk

Trump ügyvédje, Joe Tacopina az NBC Newsnak elmondta, hogy Trump várhatóan a jövő hét elején adja át magát a manhattani kerületi ügyészségnek. Susan Necheles, egy másik Trump-ügyvéd szerint Trumpot várhatóan kedden állítják bíróság elé. A volt elnök az előzetes tervek szerint aznap délután negyed három után jelenik meg Juan Merchan bíró előtt Manhattanben – közölte két tisztviselő az NBC News-nak. Ez persze még változhat.

Első és példátlan

Trump az első olyan (volt vagy jelenlegi) elnök, akit bűncselekménnyel vádolnak. Még nem volt ilyenre példa Amerika történelmében. Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész hivatala csütörtök este megerősítette a vádemelést.

„Ma este felvettük a kapcsolatot Trump úr ügyvédjével, hogy koordináljuk a manhattani ügyészségen való átadását a vádirat benyújtására a legfelsőbb bírósági vádirat alapján, amely továbbra is titkos. A vád alá helyezés időpontjának kiválasztásakor tájékoztatást fogunk adni” – mondta Bragg irodájának szóvivője.

A vádiratban a volt elnök ellen felhozott vádak számát csütörtökön nem hozták nyilvánosságra. Azt sem lehetett tudni, hogy a vádirat a Danielsnek történt kifizetéssel kapcsolatos magatartásra korlátozódik-e, vagy kiterjed a The National Enquirer című lap kiadója által a volt Playboy-modell Karen McDougalnak fizetett külön hallgatási pénzzel kapcsolatos magatartásra is. Trump ügyvédei csütörtök este a CNBC-nek azt mondták, hogy nem ismerik a vádakat.

Politikai húzás

Trumpot a különböző médiajelentések szerint váratlanul érte a vádirat híre. Kifogásolta a döntést, „politikai üldözésnek és a történelem legmagasabb szintű választási beavatkozásának” nevezve azt. Szerdán azt mondta egy közösségi médiában közzétett bejegyzésében, hogy „nagy tiszteletet szerzett ennek az esküdtszéknek”.

A vád abból a kerületi ügyészi vizsgálatból ered, amely azt vizsgálta, hogy a Trump-szervezet hogyan rögzített egy visszatérítést Trump akkori ügyvédjének, Michael Cohennek. Ez azután történhetett, hogy Cohen fizetett Danielsnek, akit Stephanie Clifford néven is ismernek, hogy hallgasson egy állítólagos szexuális kapcsolatról, amelyet állítása szerint 2006-ban folytattak.

Forrás: cnbc.com

Képek forrása: shutterstock