2024 július 14

És csak esnek tovább – készüljünk pánikra?

Pénteken sem volt szép napja a vezető részvényindexeknek sem Európában, sem pedig a tengerentúlon. Ezzel újra egy kifejezetten jelentős esést bemutató héten van túl a piac, ez pedig néhol több hónapos mélypontokat is jelent. Mindezt azután, hogy a Fed elnöke csütörtök este beszédet mondott, és közben pedig a két háború is borzolja a kedélyeket.

Vaskos mínuszok, jegybanki politika

Pénteken az irányadónak számító európai tőzsdeindex, a DAX több, mint fél éves mélypontra esett. Utoljára az amerikai bankcsődök idején, azaz idén márciusban tartózkodott olyan alacsonyan a német részvényindex, mint pénteken. 2023 egészét tekintve még mindig némi pluszban van az index értéke, de a július végén látott történelmi csúcs már igencsak távol került a DAX esetében. De nemcsak Európában romlott el a hangulat. Az S&P500 amerikai index 1,26%-ot esett, míg a Dow Jones 0,86%-ot, a Nasdaq pedig 1,53%-ot veszített az értékéből egy kereskedési nap leforgása alatt.

Úgy tűnik, hogy továbbra sem tudott tehát tartósan javulni a hangulat a piacokon. Csütörtök este beszédet tartott Jerome Powell, a Fed elnöke. A jegybankár jelezte, hogy nem tartja túl szigorúnak a monetáris politikát, és a Fed továbbra is elkötelezett az infláció letörése mellett. A magas kamatkörnyezet és a szigorú Fed márpedig nem nagyon tetszik a piacnak, érthető módon. Jónap Richárd, a Concorde elemzője nemrég kelt cikkében pedig felhívta a figyelmet a kötvénypiaci hozamok emelkedésének lehetséges tőkepiaci hatásaira is. Az amerikai tízéves államkötvény hozama ugyanis nagyon rég nem látott magasságokba emelkedett, egyre magasabb kamatkörnyezet mellett kellene tehát vonzónak maradniuk a részvényeknek.

Piac és a háborúk

Ha ez nem volna elég, dúl két háború is aktívan jelenleg. Az izraeli-palesztin összecsapás csak növelhette a fegyveres konfliktusokkal kapcsolatos piaci feszültséget, miközben javában tart az orosz-ukrán háború is. A továbbiakban is érdemes lehet ezért a nagy jegybankok monetáris politikájára, valamint a háborúkkal kapcsolatos hírekre is figyelnünk. Előbbiek kapcsán fontos lehet az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki kamatdöntése, utóbbiak kapcsán pedig sajnálatos módon napi szinten bőven elegendő információ érkezik a szomorú fejleményekről.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!