2024 május 29

Öthavi mélypontra zuhant a fogyasztók hangulata az USA-ban

Júliusban 81,2 pontra, öthavi mélypontra csökkent a fogyasztói hangulatindex az előző havi 85,5 pontról. A csökkenés
mérsékeltebbnek bizonyult a vártnál, az előzetes adatok alapján 80,8 pontra lehetett számítani.

Egy évvel ezelőtt, 2020 júliusában 72,5 ponton állt az index, legalacsonyabb értéke pedig a tavaly áprilisi 71,0 pont volt.

A fogyasztói hangulatindex mindkét eleme, az aktuális helyzet megítélését és a hat hónapra előre tekintő várakozásokat számszerűsítő mutató értéke csökkent júliusban az előző havihoz képest. Az aktuális helyzet mutatója 84,5 pontra 88,6 pontról, a várakozásoké 79,0 pontra 83,5 pontról adta hírül a távirati iroda.

Az aktuális helyzet megítélésének végleges értéke megegyezett az előzetessel, a várakozások mutatószáma azonban magasabbnak bizonyult a 78,4 pontos előzetes értéknél.

Egy évvel ezelőtt, 2020 júliusában a mutatók 82,8 és 65,9 ponton álltak.

Az intézet megállapítása szerint a fogyasztói hangulat a hónap vége felé már javulásnak indult, de összességében a havi mutatószám még így is 5 százalékkal maradt el az előző havitól. A fogyasztók megítélése elsősorban az általános gazdasági helyzet kilátásaival szemben romlott, de jelentősen befolyásolta az aktuális helyzetre vonatkozó hangulatot a tartós fogyasztási cikkek, az autók és a lakásárak emelkedése is. A javuló jövedelmi szint azonban „fogadóképesebbé” tette a lakosságot az emelkedő árakkal szemben. A fogyasztók többsége „átmenetinek” tartja a jelenleg tapasztalható
inflációs nyomást, de már egyre többen kezdenek tartani attól, hogy tartósnak bizonyulhat.