Rendkívüli Hírek:

2024 február 22

Nem úgy alakult a foglalkoztatottság az USA-ban, mint várták

Gyengült a kereslet a szolgáltatások iránt, ráadásul továbbra sincs elegendő munkaerő a koronavírus-járvány újabb fellángolása közepette, de a gazdasági fellendülés fenntartásához még így is elegendő a foglalkoztatottság növekedésének üteme.

A washingtoni munkaügyi minisztérium pénteken nyilvánosságra hozott adatai szerint a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 235 ezerrel emelkedett, miközben elemzők 750 ezres bővülésre számítottak. A foglalkoztatottak számának júliusi növekedését a minisztérium a felülvizsgálat után 943 ezerről 1 millió 53 ezerre vitte fel. Január-augusztusban havi átlagban 586 ezerrel nőtt a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma.

Augusztusban összlétszámuk meghaladta a 147,19 milliót, de a tavaly februári szinttől még mindig 3,5 százalékkal, azaz 5,3 millióval marad el. A munkanélküliségi ráta a júliusi 5,4 százalékról 5,2 százalékra mérséklődött augusztusban, összhangban az elemzői várakozásokkal. A munkanélküliek száma 8,38 millió volt augusztusban, 318 ezerrel csökkent az előző hónaphoz képest. Bár mindkét érték jóval alacsonyabb a tavaly áprilisi csúcsoknál, a járvány előtti szinthez, a tavaly februári 3,5 százalékhoz, illetve 5,7 millióhoz képest továbbra is jóval rosszabb.

A munkaképes korú népességben a gazdaságilag aktív szereplők aránya 61,7 százalékon stagnált augusztusban, ami 1,6 százalékponttal alacsonyabb a tavaly februári értéknél. Az átlagos heti munkaidő viszont 34,7 órára csökkent a júliusi 34,7 óráról. Az átlagos órabérek az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal – 17 centtel 30,73 dollárra – nőttek augusztusban. Elemzők 0,3 százalékra számítottak a júliusban mért 0,4 százalékos emelkedés után. Éves összevetésben 4,3 százalékkal emelkedtek az órabérek augusztusban.

Elemzők 4 százalékot vártak a júliusban mért 4,1 százalékos növekedés után. A csalódást okozó adatok hatására tovább gyengült a dollár, nőttek a hosszabb lejáratú amerikai állampapírok hozamai és csökkenésre váltottak az irányadó New York-i tőzsdeindexek. A jelentés ugyanis alátámaszthatják azokat az elemzői véleményeket, hogy a gazdaság jelentősen veszített lendületéből a járvány erősödése miatt, illetve amiatt, hogy továbbra is hiány van az ipari termeléshez szükséges alapanyagokból, ami visszaveti az autóipart és akadályozza a raktárkészletek feltöltését.

A nagy amerikai bankházak közül a Goldman Sachs és a JP Morgan elemzői augusztusban 8,25 százalékról 3,5 százalékra rontották a harmadik negyedévben várható GDP-növekedés évesített ütemét. A második negyedévben évesítve még 6,6 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP). Jerome Powell, a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke augusztus végén arra figyelmeztetett, hogy a monetáris politika idő előtti szigorítása „rendkívül káros” lehet a gazdaságra nézve, mivel a koronavírus-járvány még mindig bizonytalanságokat okoz.

Egy „rosszul időzített” lépés szükségtelenül hátráltathatja a munkaerő-felvételt és a gazdaság működését, ráadásul az inflációt is a kívántnál alacsonyabbra szoríthatja le. A Fed-elnök a foglalkoztatás javulásának folytatódásától tette függővé, hogy mikor kezdik el szigorítani a monetáris politikát. A világjárvány felborította a munkaerőpiac dinamikáját, hiányt okozott, nincs elég ember, aki hajlandó dolgozni.

Június végén rekordszámú, 10,1 millió nyitott álláshelyt tartottak nyilván. Sok szülő, főleg nők azonban nem tudnak visszatérni a munkába a gyermekgondozási létesítmények hiánya miatt. Egyes vélemények szerint a munkanélküliek nagyvonalú kormányzati támogatása ugyancsak visszatartó erővel bír, és sokan inkább otthon maradnak, nehogy megfertőződjenek a Covid-19 vírussal.